Konen med æggene

Mandag, 19. september 2016
af Greta Johannsen, Foto: Finn John Carlsson
Vibeke Pold ved Næstved vander ikke høns - hverken på den ene eller den anden måde. Hun elsker sine høns, og derfor fandt hun på det sidste nye indenfor hønsemode: Kjoler til de kære små og meget andet, som en moderigtig høne har brug for.
Der er høns, der lægger æg og skraber frit i havejorden, andre sidder i bure og længes ud, og så er der nogle ganske særlige høns, som er blevet til kælehøns. Nogle af dem er blevet til byboere - de bor i smarte nye hønsehuse i byerne, de bliver tumlet med af børn og af voksne, der holder af at være sammen med deres kælehøns, fordi de er hyggelige væsener, der både kan spise køkkenaffald og kan nusses på maven. Blind høne finder også et korn, og moderigtige høner køber da også deres kjoler hos Vibeke Pold, for ja, der findes kjoler til høner, og Vibeke er kvinden, der sælger dem.

Hønsekjoler

– Faktisk startede jeg min butik Rosenbud i 2014 med at sælge lyserøde æggebakker, for jeg havde altid syntes, de grå og kedelige bakker slet ikke passede til mine fine hønseæg. Det var der rigtig mange andre mennesker, der også gerne ville have, så nu sælger jeg æggebakker i alle mulige smarte farver – der findes jo så mange forskellige hønseracer, der lægger æg i forskellige farver, så hvorfor skulle bakkerne og æggene ikke matche hinanden? Læs her hvis du vil have høns på en anden måde

Silkehøns

– Mange mennesker tager også hønsene indenfor, så hvorfor ikke lave en ble til dem også, så de ikke går rundt og klatter over det hele, siger Vibeke. Hendes egne høns går dog ikke med ble, de går ude i haven og holder bedene rene for småkryb – bortset fra den lille flok kyllinger, der sidder under varmelampen i køkkenet, fordi deres mor er forsvundet.

Hønseparadis

Vibekes høns bor selvsagt også i et særligt hønsehus. Man kan kalde det hønsenes svar på en strandvejsvilla: Et hus lavet af træ og plastic, så det lige kan spules rent, med foderskåle der ikke vælter og hønsehegn der flytter med hønsenes udlængsel. Rundt omkring i den store have er der særligt gode pletter, hvor en rask høne kan tage sig et hurtigt støvbad, så Vibekes have er hønsenes paradis. Her er endnu flere herlige kæledyr