Laura er et rigtigt ønskebarn

Mandag, 26. januar 2009
af Claus Gjedsig, Foto: Gregers Kirdorf
33-årige Laila Nørgaard lider af sygdommen PCO, som gør, at hun har svært ved at blive gravid. Behandlingen har mange bivirkninger, men det er kampen værd, mener Laila, som endelig er blevet mor.
? Det var en meget, meget hård tid at komme igennem ikke bare for mig, men også for Bjarne. Han skulle hele tiden være den stærke, siger Laila, her med parrets lille guldklump. Foto: Gregers Kirdorf.
? Det var en meget, meget hård tid at komme igennem ikke bare for mig, men også for Bjarne. Han skulle hele tiden være den stærke, siger Laila, her med parrets lille guldklump. Foto: Gregers Kirdorf.

Laila og Bjarne ville, efter et stykke tid som kærester, gerne have et barn. Men Lailas krop reagerede ikke, som hun forventede. Menstruationen udeblev nemlig, da hun stoppede med at tage p-piller.

En hård tid
En blodprøve viste, at Laila har sygdommen PCO, hvorefter hun kom i hormonbehandling.
- Jeg skulle selv sprøjte mig hver dag og til kontrol tre gange om ugen hos gynækologen, hvor der blev taget prøver. Der var også mange bivirkninger. Mit humør svingede f.eks. rigtig meget, siger Laila, som også led af voldsomme svedeture, træthed og smertefulde vandcyster.
- Det var en meget, meget hård tid at komme igennem ikke bare for mig, men også for Bjarne, fortæller Laila, der også kæmpede med sin psyke.

Turde næsten ikke håbe
Laila var i behandling i omkring trekvart år, da hun en dag var sikker på, at hun var gravid.
En stripprøve var positiv, og det samme var skanningen hos gynækologen. Laila var gravid, nu kunne de endelig give glæde og spænding frit løb, og den 1. juni 2006 kom Laura så til denne forunderlige verden.
- Hun er virkelig et ønskebarn, og på et tidspunkt skal hun da også være storesøster. Men vi har ikke planlagt, hvornår det skal være. Når jeg igen skal være gravid, skal jeg igen i behandling, men det bliver med en ny metode, en insulinbehandling, som ikke har så mange bivirkninger.

Bliv undersøgt
Laila opfordrer unge kvinder til at blive undersøgt for PCO i god tid, inden de gerne vil være gravide.
- Jeg synes, man skal få det af- eller bekræftet i meget god tid. Man skal bede sin læge om at få taget en blodprøve for PCO. På den måde ved man, hvordan man skal takle sit liv, når man ønsker at blive gravid. Man undgår en masse psykiske nederlag og ubehagelige undersøgelser. Og vigtigst af alt er, at man har visheden og ved, hvordan man skal leve sit liv, når man gerne vil være forælder, siger Laila.

Af Claus Gjedsig.

PCO
Hvad er det?

Det står for polycystisk ovariesyndrom og betyder, at man har forhøjet mængde af det mandlige kønshormon, androgener, og dermed meget sjældne eller manglende ægløsninger. Gennemsnitligt hver femte kvinde i den fødedygtige alder i Danmark rammes af PCO

Symptomer:

  • Dunet skægvækst i ansigtet
  • Øget behåring på kroppen
  • Håret på hovedet kan blive noget tyndt
  • Tendens til uren hud og overvægt
  • Se mere om PCO på Pcoinfo