Alkoholiker: Kan jeg få hjælp af en socialrådgiver?

Hvis man skal skilles og er ulykkelig, kan det være svært at overskue at finde et nyt sted at bo. Især hvis man er alkoholiker. Men kan kommunen hjælpe?
Af
Bettina Post
En mand sidder ved en bar og drikker en drink.
Jeg drikker for at dulme nerverne.
Foto: Unsplash

Kære Bettina

Jeg har haft nogle forskellige udfordringer gennem livet og må nok erkende, at jeg ikke altid har truffet de bedste beslutninger.

Blandt andet har jeg i mange år i perioder drukket lidt for meget for at dulme nerverne og kunne overskue min hverdag.

Jeg har været så heldig at have en kone, som både har holdt mig ud og holdt sammen på det hele, når jeg har været ude i tovene. Vi har to dejlige drenge sammen på 15 og 18 år.

Men nu vil min kone skilles. Hun elsker mig ikke længere og har bedt mig om at flytte.

Jeg er slået fuldstændig ud og aner ikke, hvad jeg skal gøre. Jeg er begyndt at drikke igen, fordi jeg ikke kan holde det hele ud lige nu.

Jeg har tænkt på, at jeg måske kan få hjælp af en socialrådgiver på kommunen. Men jeg ved slet ikke, om jeg har sådan en.

Kan man bare ringe til kommunen og bede om at få lov til at tale med sin socialrådgiver?

Hilsen den ulykkelige

Kære Ulykkelige

At blive skilt – ovenikøbet uden at have set det komme – er en kæmpe krise for langt de fleste. Så du reagerer ”normalt” ved at være slået ud over, at din kone nu vil noget andet.

Hvis du føler behov for at tale med en psykolog, skal du gå til din læge, som kan henvise dig.

Du har også ret til rådgivning fra kommunen.

Din løsning med at drikke sorgerne væk er ikke gangbar i længden – slet ikke når du har børn, du skal have samvær med. Så det er rigtig godt, at du vil bede om hjælp.

Desværre kan jeg ikke svare på, om du får tilknyttet en fast socialrådgiver. Det er nemlig ret forskelligt, hvordan kommunerne har indrettet sig i forhold til borgere, som kommer ”ind fra gaden”.

I nogle kommuner vil det være muligt at få et møde med en socialrådgiver, som kan hjælpe dig med at få overblik over situationen og få lagt en plan.

I andre vil du desværre blive sendt rundt i systemet, fordi sagsbehandlingen er opdelt, så du har en socialrådgiver flere forskellige steder i kommunen, som hver især er specialiseret i en lille del af lovgivningen.

Jeg tænker, at du først og fremmest skal bede om hjælp til at få styr på dit alkoholmisbrug.

Kommunen har pligt til at sætte gratis behandling i gang indenfor 14 dage, og du kan henvende dig anonymt. Du kan se på kommunens hjemmeside, hvordan du gør.

Du kan også få rådgivning omkring din boligsituation, men det er desværre de færreste kommuner, som har tomme boliger til rådighed, som de kan anvise akut. Så du må selv i gang med at afsøge markedet.

Jeg kan oplyse dig om, at hvis I bor til leje i et alment boligselskab nu, kan du være så heldig, at jeres boligselskab giver fortrinsret til ledige boliger inden for kommunegrænsen, fordi I har børn under 18 år.

Du kan også undersøge mulighederne for at komme i betragtning til fleksibel udlejning, som er konkrete aftaler mellem kommuner og boligselskaber om, at ledige boliger i en boligafdeling skal udlejes efter særlige kriterier. Det er typisk en fordel at være i arbejde.

Første skridt er dog at ringe til kommunens hovednummer og bede om den hjælp, du har brug for. Så er du i gang

De bedste hilsner Bettina

Bliv medlem af Familie Journal+

Du skal være medlem for at gemme denne artikel. Medlemskabet giver ubegrænset adgang til alt indhold.