Opskrifter

Fastelavnsboller med vaniljecreme og svesker

Fredag, 10. februar 2023Af Gitte Heidi Rasmussen. Foto: Betina Hastoft.
”Fastelavn er mit navn, boller vil jeg have…”. Og det skal du få! Med én basisdej kan du bage forskellige slags fastelavnsboller med lige det fyld, du foretrækker. I denne opskrift får du lækkert fyld med vaniljecreme og svesker.
1 t og 30 min
12 personer
Basisdej til fastelavnsboller:
25 g gær
2 dl minimælk
1 tsk. salt
50 g sukker
1 æg
75 g smør
400 g hvedemel
Vaniljecreme og fyld:
1 æg
2 spsk. sukker
1 spsk. hvedemel
1 tsk. vaniljesukker
2½ dl minimælk
12 svesker uden sten
Til servering:
200 g flormelis
1 spsk. rent kakaopulver
Vand

Fremgangsmåde:

Basisdej:

Rør smuldret gær ud i lunet mælk i en skål. Tilsæt salt, sukker og æg, og rør det godt sammen med en elpisker i en skål.

Smuldr smørret i halvdelen af melet i en anden skål, og rør det i gærblandingen. Tilsæt resten af melet lidt ad gangen, og ælt dejen grundigt igennem, til den er blød og smidig, men stadig lidt klistret. Lad dejen hæve tildækket i 45 minutter.

Vaniljecreme og fyld:

Pisk æg, sukker, mel og vaniljesukker sammen med en elpisker. Bring mælken i kog i en gryde, og hæld den i æggemassen under konstant piskning.

Hæld det hele tilbage i gryden, og bring cremen i kog under omrøring. Kog cremen igennem i et par minutter, og sæt den til afkøling.

Fastelavnsboller:

Rul dejen ud på et meldrysset bord til en stor firkant 30 x 40 cm. Skær dejen i 12 kvadrater på 10 x 10 cm.

Fordel cremen på de 12 kvadrater, og læg en sveske på hver. Fold dejhjørnerne ind mod midten, og klem dem godt sammen over fyldet.

Læg bollerne med sammenføjningen nedad på en bageplade med bagepapir. Pensl bollerne med sammenpisket æg, og lad dem efterhæve lunt i 30-45 minutter.

Bag bollerne i en 200° varm ovn i ca. 15 minutter, til de er gyldne og gennembagte. Afkøl let på en bagerist.

Servering:

Rør en glasur af flor-melis, kakao og lidt vand. Pynt fastelavnsbollerne med glasuren, og nyd dem lune og friskbagte.