Opskrifter

Surdejsboller med ølandshvede

Fredag, 11. marts 2022Af Gitte Heidi Rasmussen. Foto: Stine Christiansen.Foto: Stine Christiansen.
Surdejsboller – man kan næsten smage det på tungen, ikke? Disse boller er bagt med ølandshvedemel, som giver en god smag og en saftig krumme.

Opskrift på boller med ølandshvede

10-12 stk.

  • 15 g gær
  • 5 dl vand
  • 100 g aktiv surdej
  • 400 g hvedemel
  • 200 g fuldkornsølands-hvedemel
  • 1 spsk. salt

Fremgangsmåde:

Rør gær ud i lunt vand, og tilsæt surdej og fuldkornsølandshvedemel. Rør dejen godt sammen, tilsæt hvedemel, og rør dejen godt sammen igen. Rør salt i, og lad dejen hæve tildækket i 30 minutter.

Fold dejen ind mod midten af skålen 10 gange ved at følge kanten af skålen hele vejen rundt, så dejen æltes godt igennem. Gentag denne procedure 4 gange med 20 minutters mellemrum.

For hver gang bliver dejen mere elastisk og smidig. Dæk skålen med husholdningsfilm, og lad dejen hæve i køleskabet i 12 timer, eller gerne natten over.

Tænd ovnen på 250°. Vend forsigtigt dejen ud på et meldrysset bord, og skær den i 10-12 stykker. Form stykkerne til boller, evt. med en dejskærer, så dejen spændes op, og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Drys bollerne med mel, og lad dem hæve i 10 minutter.

Sæt bollerne i ovnen, og stænk samtidig lidt vand ind i ovnen, så der dannes damp. Bag bollerne i 10 minutter, sænk temperaturen til 230°, og bag dem i yderligere ca. 10 minutter. Afkøl på en bagerist.