Saml frø til næste års blomsterhav

Mandag, 23. august 2010
af Redaktion
Frøene drysser lige nu fra planterne i landets haver. Indsaml frøene og lad dem spire i potter, så du selv kan bestemme, hvilke planter der skal skyde hvor i din have
Foto: Frank Kirkegaard Hansen
Foto: Frank Kirkegaard Hansen

Sensommeren er tiden, hvor du med fordel kan indsamle frø fra haven og forspire de planter, du holder mest af. Brug planterne som gaver eller plant dem ud i haven igen.

Sådan gør du

Husk at planter, der kommer fra frø, ofte har andre farver i blomsten end moderplanten. Det kendes f.eks. fra lupiner og akelejer, der er meget villige til at selvså sig i haven. Hvis du ikke ønsker disse uægte efterkommere i haven, skal de afblomstrede blomsterstande klippes af, inden de smider frø.
Vent, til frøstandene er helt tørre og lige akkurat skal til at åbne sig, før du plukker dem af. Frøene kan drysses ud på aviser og ligge til yderligere tørring i et luftigt lokale. De skal være helt tørre, inden du gemmer dem væk.

Havens selvsåede overflod
Haverne bugner af blomster og anden overflod, og frøene begynder at drysse fra planterne. Nogle frø er meget spirevillige og sår sig selv i hele haven. Det kan både være en fordel og en ulempe alt efter temperament og havetype. For selvsåede planter kan være charmerende. En yndig rosa fingerbøl, der uventet skyder op mellem roserne, netop som de skal til at blomstre, er let at tilgive. Men et dusin meget gule sibiriske valmuer samme sted kan være sværere at leve med.

Romantisk eller veltrimmet
I den halvvilde, romantiske have skal der helst være en masse selvsåede planter som løvefod, akeleje, lupiner, storkenæb og margueritter. De hører til gengæld ikke hjemme i den mere veltrimmede have. I hvert fald kun der, hvor de er plantet af ejeren. Så her skal planterne helst ikke have lov til at smide frø.

Forspirede planter som værtindegave
Andre planter er mere sarte eller sjældne. De må måske gerne så sig selv i haven, men gør det sjældent. Her er det også en fordel at høste frøstandene, så du kan tage dig kærligt af hvert enkelt frø og få det til at spire og gro. Når du forspirer planterne og planter dem over i potter, får du nemlig nogle gode stærke planter, der kan vokse videre ude i haven, eller som du kan bruge til plantebytte eller som små værtindegaver.


Når du har samlet frøene ind, og de er helt tørre, kan du hælde dem på mørke, lufttætte glas eller i konvolutter, der lægges i køleskabet. Frøene skal opbevares tørt, mørkt og køligt og helst ved en konstant temperatur for at kunne holde sig længst muligt.

Til foråret kan du så frøene i spirebakker. Når de er kommet godt op, skal du flytte dem over i individuelle potter, så vil de hurtigere vokse sig store
Sensommeren er tiden, hvor du med fordel kan indsamle frø fra haven og forspire de planter, du holder mest af. Brug planterne som gaver eller plant dem ud i haven igen.

Af Frank Kirkegaard Hansen

LÆS OGSÅ:


Gule
blomsterglæder
i sensommeren

Roser i godt
selskab

Planter til
sommerfugle