Gule blomsterglæder i sensommeren

Tirsdag, 10. august 2010
af Redaktion
Gule blomster i haven kan være udfordrende for øjet, men sidst på sæsonen lyser de op i haven og forlænger sommeren
 Foto: Anne-Marie Øby m.fl.
Foto: Anne-Marie Øby m.fl.

Gult i haven forbindes fejlagtigt med udskældte ukrudtsblomster som mælkebøtter. Men der findes mange solgule alternativer, som lyser uimodståeligt op i haven, når sommeren går på held.

Netto-gult i haven kræver tilvænning
Jeg har hørt, at mange, fortrinsvis yngre, kvindelige haveejere har det lidt svært med farven gul - især den bragende Netto-gule. Jeg må tilstå, at jeg er en af dem, og det krævede en del tilvænning, da vi i sin tid overtog huset, fordi der var mange gule blomster i haven. Men for hver sæson der går, begynder miraklet lige så stille at indfinde sig: Jeg lærer sørme at holde af dem!

TIP

Hvis man ikke kan døje "Netto-gult", behøver man ikke snydes for gule blomster i haven. Der findes masser af andre gule nuancer i bl.a. natlys, visse solsikker, vaniljefarvede tagetes og rosen 'Kronprinsesse Mary' (Poulsen Roser).

Solgule glimt i sensommeren
Sommeren forbereder sin afskedssalut, og der bliver længere og længere mellem solskinstimerne. Derfor er jeg faktisk mægtig taknemlig for de mange solgule glimt i haven. Staudesolsikker, gyldenris og natlys lyser op i vores have, hvor den ellers får længere og længere skygger. De grønne tomater på terrassen gulner stadig trofast én efter én, for så til sidst at rødme, og de sidste, gule kartoffelknolde kommer på middagsbordet.

Astrid sætter rejnfan,
staudesolsikker og
blomster af jordskokker
kunstfærdigt i vase

En gul win win-situation
Mine børn elsker de gule blomster, bl.a. fordi det er dem, mor er mindst øm over, så de er forbundet med udstrakt plukkefrihed. Og jeg godter mig sommeren igennem, for hver en mælkebøtte eller fredløs, som de fælder. I virkeligheden, så er det vist det, man kalder en win win-situation, hvor ingen taber, og alle vinder. Okay, jeg overgiver mig. Gult er godt!

Af Tonie Ørvad Andersen

Se også:


Få naturen ind
i sommerhus-
haven

Roser i
godt
selskab

Citroner
til pynt