Kirkeøl i stedet for kirkekaffe

Fredag, 10. april 2009
af Claus Gjedsig, Foto: Henrik Bjerg
Øl og kirke hører uløseligt sammen, mener sognepræst Henrik Lund i Gl. Ry. Så nu harkirken fået sin egen øl som et herligt alternativ til kirkekaffen, når der er en særlig lejlighed
Da inspektør på Øm Kloster, Lone Mollerup, forelagde Henrik Lund ideen med kirkens eget øl, var han straks interesseret. Foto: Henrik Bjerg
Da inspektør på Øm Kloster, Lone Mollerup, forelagde Henrik Lund ideen med kirkens eget øl, var han straks interesseret. Foto: Henrik Bjerg

Den 43-årige sognepræst Henrik Lund fra Sct. Søren Kirke i Gl. Rye, der ligger i Søhøjlandet ved Himmelbjerget, kan godt lide øl. Så meget, at han sammen med brygmester Poul Erik Palm og Klosterbryggeriet ved det nærliggende Øm Kloster har indført en særlig kirkeøl.

Øl i stedet for kaffe
Henrik Lund har som den foreløbig første sognepræst i Danmark har fundet et alternativ til den traditionelle kirkekaffe. Menigheden trakteres med speciel øl, som er opkaldt efter kirken. - Men det er nu kun ved specielle lejligheder. Traditionen med kirkekaffe og brød holder vi stadig i hævd. Med Sct. Sørens bryggen griber vi blot tilbage i kirkens historie, hvor øl og kirke naturligt hører sammen. I middelalderen blev der jo brygget masser af øl på klostrene. Alle drak derfor øl, fordi det var kogt og fuldt af næring og vitaminer, fortæller Henrik Lund.

Til pinse kommer endnu en øl fra
Klosterbryggeriet, som i forvejen brygger
flere slags øl, alle knyttet til historier fra
Øm Kloster, der nu fungerer som museum.

Budskabet skal med hjem til frokost
For Henrik er kirkeøllen også en vej til at få det kristne budskab uden for selve kirkerummet. - Vi har ikke været for gode til at få budskaberne ud ad kirkedøren. Vi skal forny os, så hvorfor ikke gøre det på en festlig måde, siger Henrik, der gerne ser, at kombinationen mellem kirkens budskab og kirkens øl gør menigheden så optændt af at snakke sammen, at søndagsaviserne bliver udkonkurreret. - Når folk går hjem fra kirke søndag formiddag, vil jeg, at de har noget at snakke om. De må gerne diskutere, blive udfordret, bevæget i sindet, tanke og krop.

Branding af kirken
Menigheden har taget rigtig godt imod deres egen øl. I hvert fald har Henrik ikke hørt nogen negative røster. - Jeg kan da også se en fidus i, at kirken markedsføres på etiketten, og at egnen, sognet og klostrets historier fortælles, Det er alt sammen med til at brande kirken, som det hedder i moderne sprog, siger Henrik, mens han knapper hatten af en kirkeøl og lader de liflige dråber stille flyde over i glasset. - Hvilken kraft og saft. Nøjagtigt som kristendommen, siger han, da han har taget den første slurk og tørrer skummet af overlæben.

Af Claus Gjedsig

Læs også...
Se mine krøllede kælegrise