Brian gav sin ene nyre til sin kollega

Mandag, 30. maj 2011
af Redaktion
Da Jens Staals nyrer svigtede, var han klar til at købe en ny i Indien, for han ville ikke i dialyse. Men så langt nåede han ikke. Arbejdskammeraten, Brian, tilbød nemlig at donere sin ene nyre til Jens.
? Transplantationen har fasttømret vores venskab for at bruge tømrersprog, siger Brian og Jens. Foto: Poul Anker Nielsen
? Transplantationen har fasttømret vores venskab for at bruge tømrersprog, siger Brian og Jens. Foto: Poul Anker Nielsen

Danmarks bedste kollega

Hjælp os med at finde Danmarks bedste kollega
Vi er helt sikre på, at der landet over på store og små arbejdspladser findes mennesker, som kan fortjene betegnelsen "en god kollega". Kender du sådan en person, så skriv og fortæl det til Familie Journal. Midt i august, udpeges den bedste kollega. Familie Journals læsere er selv "dommere", idet afstemningen kommer til at foregå på familiejournal.dk. Kender du en person, du gerne vil indstille til titlen, så skriv et brev med dit eget og vedkommendes navn og selvfølgelig en begrundelse for indstillingen. Skriv til kollega@familiejournal.dk.

Vind en rejse
Der er en skøn rejse på højkant både til den person, som udpeges til titlen, og til ham eller hende, som har sendt indstillingen. Hver især får en rejse for to personer med Star Tours en uge i september til et af rejsemålene, Mallorca, Gran Canaria, Alanya, Cypern, Kreta og Algarvekysten.

Da Jens Staals nyrer var så dårlige, at han i løbet af kort tid skulle i dialyse, begyndte han at lede efter en ny nyre på internettet
- Mine etiske grænser var voldsomt udvidede, for jeg har jo læst om, hvordan lægerne får fat på disse nyrer. Men når man står i så forfærdelig en situation, som jeg følte, jeg gjorde, så vil man gøre alt for at blive rask. Den nyre, jeg havde tænkt at købe, kostede 342.000 kroner i Indien, fortæller Jens Staal, 45, fra Årre ved Varde.

Kollega tilbød sin nyre
Men Jens nåede aldrig at købe nyren. I stedet tilbød hans kollega Brian at hjælpe.
- Jeg ringede til Jens og sagde, at han kunne få min ene nyre, hvis den kunne bruges. Men det ville han overhovedet ikke høre tale om, fortæller Brian Madsen, 43, fra Tarp ved Esbjerg. Jens og Brian er begge tømrere og lærte hinanden at kende i det firma, hvor de arbejdede. Senere er de begge blevet selvstændige. Brian driver "Harmonie Huse" og Jens "Staal tømrer og snedker". Det betyder, at de ofte stadig arbejder tæt sammen.

En stor gave
- Når jeg sagde nej tak til Brians tilbud, skyldes det ikke mindst, at jeg følte, det var så stor en gave, at jeg ikke kunne tage imod den, siger Jens, der til sidst dog valgte at sige ja. En nyre og operation i Indien var alligevel for etisk uansvarligt. Og udsigten til at få en nyre, f.eks. fra et trafikoffer, var lang. Lægevidenskaben har i dag udviklet en metode, så man ikke behøver være i familie eller have den samme blodtype, hvis man vil donere en nyre til et andet menneske. Den pågældende, som skal modtage en ny nyre, gennemgår en proces, hvor hans eller hendes blod stilles på et nulpunkt. Herefter kan der opereres, uden at donornyren udstødes.

Vil ikke kaldes en helt
Operationen forløb planmæssigt, og efter tre måneders rekreation vendte Brian tilbage på arbejde. For Jens' vedkommende gik der dog næsten et halvt år.
- Jeg vil ikke kaldes en helt. Jeg gjorde det, fordi Jens er min gode kammerat. Han ville helt sikkert have gjort det samme for mig, siger Brian.

Af: Claus Gjedsig

Læs også

Jes kan takke donor for livet

Lars fik livet igen

Henning gav Anette sin ene nyre