I køkkenet med AnneMad

Fredag, 26. august 2011
af Anette Wad
Hvis du kender tv-programmet AnneMad, har du sikkert set Anne Hjernøes mange lækkerier. Nu har hun kastet sig ind i bøgernes univers og samlet alle sine opskrifter i den nye bog AnneMad med mere
Der er inspiration fra mange steder i verden, når Anne går i køkkenet. Foto: Gregers Kirdorf
Der er inspiration fra mange steder i verden, når Anne går i køkkenet. Foto: Gregers Kirdorf

Anne Hjernøe kan stadig ses på tv, men nu udkommer hun også med en bog, hvor hun samler alle sine opskrifter.
Vi har spurgt tv-kokken, hvilket forhold hun selv har til bøger.


Hvad var din første, store læseoplevelse?
Jeg startede med "Troldepus" og bevægede mig videre til "De 5" bøgerne, hvilket gjorde mig endnu mere til en drengepige, end jeg var i forvejen. Som 10-12-årig læste jeg Hobbitten og fandt den helt og aldeles fantastisk. Jeg var ødelagt, da den sluttede, og lykkelig, da jeg fandt ud af, at der fandtes en trilogi, der hed "Ringenes herre".

Hvilken bog har bevæget dig dybt?
"Drageløberen" af Khaled Hosseini. Både den og "Under en strålende sol" af samme forfatter er nogle meget bevægende bøger. De er både spændende, sørgelige, muntre og meget tragiske.

Hvornår har du sidst genkendt dig selv i en bog, du har læst?
Som Lisbeth Salander i "Luftkastellet der blev sprængt", nogle gange har jeg sådan lyst til at sømme folks fødder fast til gulvet. Jeg bryder mig meget om nærvær. Og når jeg har en fornemmelse af, at folk zapper for meget rundt i deres liv og skal svare på sms'er samtidig med, at de fører en samtale, spiser en sandwich og tænker på noget andet, så får man lyst til at sømme dem fast eller ruske dem.

Hvilken bog har fået dig til at ændre noget i din tilværelse - store som små ting?
En bog, jeg har skrevet sammen med Lene Juul Bruun, som hedder "Det gode køkken - Sund mad mod kræft". Den er ikke kun beregnet til kræftpatienter, men også til folk, der bare vil spise sundt og forebyggende. Siden har jeg været meget mere bevidst om, hvad jeg spiser, uden at gå på kompromis med den gode smag og kvaliteten af råvarerne.

Er der bøger, du altid vender tilbage til?
Nej, det er der faktisk ikke. Jeg genlæser sjældent bøger, min hjerne keder sig ligesom mine smagsløg meget, meget nemt. Men bøger som Nick Flynn's "Endnu en lortenat i en røvsyg by", Jonathan Safran Foer's "Ekstremt højt og utrolig tæt på" samt "Siri Hustveds "Det jeg elskede" er efter et par års pause nok de tre nærmeste kandidater til at blive genlæst.

Hvilken bog er den næste, du ønsker at læse?
"Hovedløs sommer" af Erling Jepsen. Forlaget Gyldendal, der udgiver bogen, skriver: "Et gotisk familiedrama komplet med utæmmet natur, underjordiske hemmeligheder og afskårne hoveder. For der er så hyggeligt ude på landet." Han er en hård mand på den gode måde, ham Erling Jepsen, og en fremragende ironisk forfatter, som jeg holder meget af at læse.

Bogen, med både nordiske, spanske og italienske opskrifter, kan du vinde her
Du kan også melde dig ind i Slankeklubben og få en pose gratis, sunde lækkerier