Tvillingemaraton

Mandag, 18. august 2014
af Forfatter Erik Petersen foto: Finn John Carlsson
Steen og hans tvillingebror Peder har sat sig for at lave en komplet ironman som de første tvillinger nogensinde – hvor den ene er toptrænet atlet og den anden svært fysisk handicappet.

Steen og Peder Mondrup blev født med fem minutters mellemrum for 33 år siden. Mens Steen var velskabt, blev Peder født som spastiker, dømt til et liv i kørestol og afhængig af andres hjælp 24 timer i døgnet. Brødrene har altid været tæt knyttet til hinanden, men den store forskel på deres livsbetingelser har Steen altid følt lidt dårlig samvittighed over.

- Jeg har altid tænkt, at hvis der var noget, som kunne give Peder en fornemmelse af ikke at sidde i kørestol i blot et par timer, ville jeg gøre alt, hvad der skulle til.

Syg i hovedet

Og lige præcis den mulighed fandt Steen, da han kastede sig over triatlon sporten, for i februar sidste år fik han ideén til et højst usædvanligt projekt for sig og sin bror.

Steen, der er marketingmand, havde aldrig løbet et maraton før, men han lånte en løbevogn, som hans bror kunne sidde i, mens han selv løb bagved og skubbede og fortalte Peder, at han havde meldt dem til et halvmaraton som "Team Tvilling".

Populære artikler på familiejournal.dk

Opskrift på skønne marcipanruder med jordbærmoussePia strikker brystproteser til brystopererede kvinderSød sommerkjole med hæklet bærestykke og blondekant

Læs også om Kim, der trods brækket ryg kører maraton i sin håndcykel

Peder, der er i gang med at færdiggøre en hf på VUC i Hillerød og har som mål at fortsætte på psykologistudiet, lo højt.

- Jeg sagde til Steen, at han måtte være syg i hovedet.

Kan hverken løbe, cykle eller svømme

Men i april sidste år stillede brødrene op til et halvmaraton, som de gennemførte på to timer og 16 minutter med en glad Peder siddende i løbevognen.

Siden har brødrene gennemført stafet-delen i en Ironman og en kvart ironman. I sagens natur kan Peder hverken løbe, cykle eller svømme, men det fandt Steen også råd for.

-I svømmedelen ligger Peder i en kajak, som jeg trækker i en sele på kroppen, mens jeg svømmer, og løbevognen til 25.000 kr. har vi heldigvis fået sponseret.

Ny identitet

Det næste - og hidtil højeste mål - brødrene har sat sig er, at være de første tvillinger i verden, der gennemfører en ironman sammen, og det skal ske i København på søndag den 24. august. Men bortset fra deres fælles fysiske udfordringer har de også et større sigte med deres projekt.

- Vi vil prøve at inspirere andre handicappede og folk, der omgiver dem, til at se mulighederne frem for begrænsningerne. Peder oplever, at han har fået en helt ny identitet, når folk genkender ham og ikke længere er bange for at henvende sig til ham på gaden og i supermarkedet.

Ironman består af en cykeltur på 180 km, 3,8 km havsvømning og 42,195 km løb, og brødrene håber at kunne gennemføre på mellem 15 og 16 timer.


Psst! Kunne du tænke dig at få fingrene i Familie Journals hæfter med lækre Lavkarbo-opskrifter? Køb dem som PDF i Familie Journals shop!

Kun 20,- per stk.