Opskrifter

Stegt svinekam med tilbehør

Lørdag, 14. december 2013af Redaktion
Flæskestegen skal være sprød, rødkålen skal der være bid i og saucen, der samler det hele, skal smage af noget. Her får du opskrifter og tip til denne lækre ret med svinekam.

Ingredienser til stegt svinekam

(8 pers.)

2-2½ kg svinekam med svær uden ben
2-3 laurbærblade
6-8 peberkorn
2 spsk. salt
½ l vand
2 løg
1 gulerod
2 kviste timian

Fremgangsmåde til stegt svinekam

Gnid stegen og især sværene godt med salt. Stik peberkorn og laurbærblade ned imellem sværene og læg stegen på en rist i en bradepande, så sværen ligger lige, den kan rettes op med lidt sammenkrøllet alufolie. Skær løg og gulerødder over. Kom vand, grønsager og timian i bradepanden. Brug et stegetermometer, for stegetiden varierer meget fra ovn til ovn. Gør stegen klar og stik et stegetermometer ind midt i kødet. Stil bradepanden midt i en kold ovn. Tænd ovnen på 100° og beregn ca. 2 timer. Når centrumtemperaturen er 55°, tages stegen ud, og ovnen skrues op til 250°. Når ovnen er varm nok, sættes stegen ind højt i ovnen og efterbrunes, til sværen er sprød, og centrumtemperaturen er 65°, hold øje med stegen, den må ikke blive for mørk. Lad kødet hvile ca. 20 min., mens saucen laves. Si skyen op i en gryde. Skum fedtet, det samler sig øverst. Varm skyen op, jævn og smag til med salt og peber.

Prøv også: Stegt svinekam ved lav temperatur

Tip: Nakkekammen sættes nederst i ovnen og steges 2-2¼ time, til stegetermometret viser 75°.
Ribbenssteg skåret af koge- eller stegestykket skal stege midt i ovnen ca. 1½ time ved 200°.
Steg ved 100°, så bliver kødet rigtig saftigt og godt, og stegen kan skæres i skiver med det samme.

Ingredienser til gammeldags rødkål

(6-8 pers.)

1 kg snittet rødkål
Kogende vand
½ dl eddike
1 løg
3 spsk. andefedt eller smør
4 nelliker
1 laurbærblad
4 peberkorn
2 spsk. vineddike
100-125 g sukker
1 tsk. salt

Fremgangsmåde til gammeldags rødkål

Snit kålen og kom den i en skål. Hæld kogende vand over, så kålen er dækket. Tilsæt eddiken og lad det trække 10-15 min. Hæld kålen til afdrypning i en sigte og pres den godt fri for væde. Pil og hak løget. Varm fedtstoffet i en gryde og svits løget heri. Tilsæt kålen og lad det svitse med 3-4 min. Pak krydderierne ind i en kaffefilterpose og kom den i gryden sammen med vineddike, sukker og salt. Lad kålen simre under låg 30-50 min. afhængig af, hvor mør den skal være. Tag krydderiposen op, og smag kålen til med salt og sukker.

Tip: Når rødkålen blancheres inden kogningen, trækkes en del af vandet ud af kålen, så den ikke bliver så fugtig.

Ingredienser til brunede kartofler

(4 pers.)

¾ kg små kartofler
4 spsk. sukker
25 g smør

Fremgangsmåde til brunede kartofler

Kog kartoflerne møre, skyl dem i koldt vand og pil dem, mens de er lune, kan evt. gøres dagen før. Lige inden de skal på panden, overhældes kartoflerne med koldt vand i en sigte og drypper af. Smelt sukkeret på en pande og tilsæt smørret, når sukkeret er gyldent. Hæld kartoflerne på panden og dæmp varmen, så kartoflerne ikke bliver for mørke. Ryst panden og vend kartoflerne rundt i karamellen, så de bliver jævnt lysebrune over det hele.

Ingredienser til æbler med gelé

(4 pers.)

4 faste æbler, f.eks. coxorange
Gelé

Kogelage
½ l vand
1 spsk. citronsaft
Ca. 2 spsk. sukker

Fremgangsmåde til æbler med gelé

Skræl og halvér æblerne. Fjern kernehuset. Kog lagen op og læg straks æblerne i gryden. Kog dem næsten møre på 3-4 min. Tag æblerne op og lad dem køle af med den buede side opad, kan evt. gøres dagen før. Læg en lille klat gelé i hvert æble.

Sådan får du sprød flæskesteg

Til flæskesteg bruges svinekam, nakkekam og ribbenssteg. Nakkekammen er mest fedtmarmoret. Den er lidt billigere end mellemkammen og bliver aldrig tør.

For alle stegene gælder, at det er vigtigt, at sværen er ridset helt ned til kødet, ellers bliver den ikke sprød under stegningen, og så skal sværen gnides godt ind i salt, jeg bruger fint salt, for det er nemmest. Saltet trækker vandet ud af spækket, så sværen bobler og bliver sprød.

Madopskrift: Anne Skovgaard-Petersen

Find flere opskrifter her...
Juleand med tilbehør
Krydret medister og julesalat

Flere juleklassikere

Juleklassikere