Min gamle mor gør sig til grin

Onsdag, 7. juni 2023
Af Puk Elgård. Illustration: Birgitte Ahlmann.
En læsers mor har fået en helt ny livsstil efter sin mands død. Læseren og Puk er ikke helt enige om, hvorvidt det er en god ting eller ej.
-

Jeg har brug for et råd omkring min mor. Hun er 75, og vi mistede vores far for år tilbage. De to har levet sammen som eneste partnere gennem hele livet.

Nu har min mor fået en helt anden livsstil, og det piner mig. Hun er begyndt at gøre sig til. Hun køber nyt tøj og får ordnet hår, hun går i kjoler, hvilket hun aldrig har gjort før, hun tager sminke på – og jeg tænker ”helt ærligt i hendes alder”.

Min far ville rotere i sin grav. Hun går ud med sine veninder i tide og utide. Jeg synes, hun er pinlig, og at hun skulle tænke lidt på os børn og min fars eftermægle.

Jeg er bange for, at hun gør sig selv til grin, og jeg har meget lyst til at fortælle hende, at hendes opførsel er upassende.

Har du mon et råd til, hvordan jeg bedst kan tale med hende?

K.

Kære K.

Jeg er egentlig lidt i chok, og der skal alligevel noget til. Jeg synes, det lyder helt fuldstændig vidunderligt, at din mor er blomstret op og får så meget ud af sit liv.

Hvorfor er det så slemt at gå til frisøren, tage smukt tøj på, bruge makeup og suse ud i verden og vise sig frem?

Har du tænkt over alternativet? En mor, der sidder og visner derhjemme, er deprimeret og aldrig kommer uden for en dør. Det er absolut heller ikke lykken, kan jeg godt fortælle dig.

Hvor ville jeg dog ønske for dig og din mor, at du kunne overskue og rumme det livsstykke, din mor er, og nyde at se hende få luft under vingerne. Hun er 75, og man ved ikke, hvor mange år hun har tilbage på denne jord.

Jeg synes, hun lyder herlig, og hun lever nu et liv, hun har trængt til at udforske. Jeg beklager, men jeg kan desværre ikke stryge dig med hårene i denne sag.

Bedste hilsner fra Puk.