Puks brevkasse: Fedmeopereret – og nu afhængig af alkohol

Lørdag, 30. januar 2021
af Puk Elgård. Foto: PantherMedia
"Indeni græder jeg, for jeg skjuler mit drikkeri", skriver en læser og spørger om hjælp. Læs her, hvad Puk Elgård råder læseren til.

Jeg er meget flov over at skulle skrive og vil meget gerne være anonym. Det håber jeg, er okay? Jeg skriver heller ikke så meget, for jeg vil ikke genkendes.

Læs også: Puks brevkasse: Et glas vil trigge et tilbagefald

Jeg blev fedmeopereret for et halvt år siden, og det er gået godt. Jeg kunne slet ikke styre mit spiseri. Nu har jeg tabt mig meget, men jeg har fået et andet problem, og det er jeg så flov over. Jeg er begyndt at drikke meget mere alkohol, og nu er jeg blevet afhængig af det. Jeg tør ikke fortælle det til nogen.

Når folk ser mig, roser de mig for min nye figur og mit vægttab, men indeni græder jeg, for jeg skjuler mit drikkeri. Hvad skal jeg gøre, Puk?

Anonym

Læs også: Brev til Puk: Har afbrudt mit såkaldte venskab med alkohol

Kære Anonym

Det er helt okay at være anonym. Jeg føler din smerte, og det er godt, du skriver til mig. Jeg har læst lidt op på sagerne og kan se, at du slet ikke er alene med den problematik.

En undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at patienter, der er opereret for fedme, har syv procent højere risiko for at blive afhængige af alkohol. Man ved ikke helt hvorfor, men noget tyder på, at når man kommer af med én afhængighed (overspisning), kommer der desværre ofte en anden afhængighed til i stedet for. Det gør sig også gældende med andre misbrug. Hvis man eksempelvis kommer af med ludomani, er der også risiko for at havne i et nyt misbrug. Den hurtige hjerne, der er vant til at dulme smerten med et misbrug, vil ofte automatisk lede efter et nyt fix.

Læs også: Brev til Puk: Irriteret over at skulle forsvare min vægt

Jeg tror, du vil have glæde af at vide, at du ikke er alene, og at hjerner har det med at løbe om hjørner med os. Det er simpelt hen supergodt, du er opmærksom på din situation. Jeg har stor respekt for, at du har gennemskuet dit misbrug, den slags kan ellers tage lang tid.

Læs også: Eks-ludoman til Puk: Hver dag er stadig en prøvelse

Du er nødt til at søge hjælp. Bestil tid hos din læge, og fortæl om dine observationer. Du skal have hjælp til at lægge en strategi, så du kan berolige dit system med noget, der gavner dig, i stedet for noget, der ødelægger. Det kan lade sig gøre. Men det er rigtig godt og rart at få hjælp til at knække koden.

Jeg ønsker dig held og lykke og takker for din fortrolighed. Jeg hepper på dig, og jeg tror, du også vinder denne kamp. Du har forstået, hvad det drejer sig om.

Kærlig hilsen Puk

Læs også: Brev til Puk: Vi frygter, at de med deres livsstil ikke bliver så gamle