Brev til Puk Elgård: Har afbrudt mit såkaldte venskab med alkohol

Tirsdag, 26. marts 2019
Af redaktionen. Ill. Birgitte Ahlmann
En mandlig læser har for anden gang stoppet sit alkoholmisbrug, og i sit brev til Puk Elgård spørger han bl.a. om, hvilken strategi hun bruger, når det lykkes hende at holde sig fra et koldt glas hvidvin.
Brev til Puk Elgård: Har afbrudt mit såkaldte venskab med alkohol

Kære Puk

Jeg vil gerne stille et par spørgsmål og vil også fortælle, hvad programmet ”Afhængig af fortiden” (Aaf) betyder for mig.

Du nævner i programmet, at du, hvis du havde vidst det, du ved i dag, kunne have hjulpet din bror. Hvordan ville du have hjulpet ham anderledes, end du har gjort?

Du taler om angst, frygt, og uro i dig selv. Det samme har jeg, men jeg er født med en hjerne som din brors og desværre ikke med en hjerne som din.

Jeg forstår dog på det, du siger i programmet, at du kender til det, der rykker i en. Dit billede er det kolde glas hvidvin med dug på glasset. Du formår at lade køleskabet være. Det gør jeg så ikke. Hvad er den strategi, du bruger præcis der, hvor det lykkes dig at holde dig fra det?

Læs: 12 tegn på alkoholmisbrug

Jeg havde fået alt alkohol ud af mit liv i en meget lang årrække. Dog bød livet mig nogle udfordringer, som gjorde, at jeg valgte alkohol til i mit liv igen.

Jeg har nu afbrudt mit såkaldte venskab med alkohol for ni dage siden. Jeg begynder på en ny uddannelse, der radikalt ændrer min dagligdag, så jeg ikke møder de udfordringer i den daglige trummerum fremover, som har været en del af mit liv, siden jeg var 16 år.

Jeg har lige set de to dele af Aaf, og der var enormt meget at hente for mig. Mange, mange tak for det.

Dels har I mange professionelle med, som kommer med en masse brugbar viden, og dels er både du og din bror meget oprigtige med jeres følelser og reaktioner. Noget, som jeg kan genkende fra mit eget liv, selv om min opvækst på ingen måde ligner jeres.

Frederik

Læs også: Brevkasse: Vi vil ikke have hendes søster med på tur

Kære Frederik

Jeg sidder med tilbageholdt åndedræt, når jeg læser dit brev. Jeg er meget rørt over din ærlighed og rørt, fordi du vælger at skrive til mig. Tak!

Hvad jeg ville have gjort i forhold til min bror, hvis jeg vidste det om afhængighed, som jeg ved i dag? Jeg ville have forstået, hvor stærke kræfter det er, der hiver i mennesker med en afhængighed.

Jeg følte mig svigtet af Claus, da han gentog familiens mønster, og jeg kunne simpelthen ikke forstå ham dengang.

Men efter at vi lavede programmerne, kan jeg nu se, at hans (og din) hjerne ikke er en ven. Hjernen vil hele tiden forsøge at lokke på afveje, fordi den vil have sin belønning i form af sin afhængighed.

Jeg har nu forstået, at der skal professionel hjælp til, og det vil jeg også råde dig til. Mange eksperter kan give redskaber til at få bugt med afhængighed, og hvis jeg havde vidst det dengang, Claus var ude i tovene, ville jeg have samlet familien og lavet en intervention i stedet for at være modløs over ham og hans afhængighed.

Læs også: Af og til er jeg fuld, når min datter kommer fra skole

Hvilken strategi jeg bruger for at bryde familiens mønster? Det allervigtigste er at genkende farlig adfærd. Det vil sige, at når jeg ser et glas 
iskold hvidvin på en dag, hvor jeg selv er nervøs og bange, så ser jeg ikke kun vinen. Jeg ser også konsekvenserne.

Jeg ser og husker, hvor ødelæggende alkohol kan være, og jeg genkalder mig, hvor slemt det var, da jeg voksede op.

Alle de eksperter, Claus og jeg mødte, pegede på evnen til at ræsonnere, når man træffer valg i afhængighedsskabende situationer. Man skal forstå, at den fristelse/det misbrug, man finder forløsning i, ikke er selve løsningen. Man skal kunne se ud over det behov, hjernen råber til dig, at du har.

Men det kan være virkelig svært, hvis man som du har en impulsstyret hjerne. Derfor skal du have nogle redskaber.

Læs interview med Puk Elgård: Tavsheden var det værste

Jeg håber af hele mit hjerte, Frederik, at du vil trække i nødbremsen. Lad de ni dage blive til 10 og derefter til måneder og år. Til en livsstil.

Du har indsigt. Brug den. Du er klog, det kan jeg læse. Lad ikke dit liv forsvinde i en alkoholtåge.

Du er meget velkommen til at skrive igen, hver gang du når en milepæl (eller hvis du falder i).

Som en bonus kan jeg fortælle dig, at jeg har fundet et meget virksomt redskab i meditation.

En af de professorer i hjernens plasticitet, som jeg mødte, fortalte mig, hvordan han har set hjernen reparere sig selv ved meditation. Og han er hardcore videnskabsmand. Ikke noget 
hokuspokus med ham. Prøv det. Det virker.

Frederik, hold snuden i sporet. Du er godt på vej.

Kærlig hilsen Puk