Endelig fri for smerter

Mandag, 18. august 2008
af Redaktion
Eva Hartmann Mortensen levede i fire år i et smertehelvede pga. eftervirkningerne af en diskusprolaps, og ifølge danske læger måtte hun lære at leve med smerten. Men efter blot fire behandlinger på en tysk klinik er hun nu smertefri.
I hopla igen. ? For bare få måneder siden kunne jeg nærmest ikke bevæge mig, jubler Eva Hartmann Mortensen, her i fuldt firspring  over hundens forhindringsbane.
I hopla igen. ? For bare få måneder siden kunne jeg nærmest ikke bevæge mig, jubler Eva Hartmann Mortensen, her i fuldt firspring over hundens forhindringsbane.

Efter at have levet i et nærmest ubeskriveligt smertehelvede i fire år kan 48-årige Eva Hartmann Mortensen fra Støvring syd for Aalborg nu endelig smile og ikke mindst bevæge sig igen. Men det er ikke takket være lægerne på Aalborg Sygehus, for de havde faktisk opgivet hende; sagde, at hun måtte leve med dem resten af livet..

Smertehelvede
Evas mareridt startede i 2004, hvor hun fik ondt i brystet og blev akut indlagt. Men lægerne kunne ikke give hende nogen forklaring på smerterne. Efter et år og utallige undersøgelser mente man, det var eftervirkningerne fra en diskusprolaps, og derfor fjernede lægerne diskusskiverne og indsatte titanpropper, så leddene blev stive.

Her får Eva den sidste af fire behandlinger af professor dr.med. Jürgen Reul i Bonn. Ved hjælp af ct-scanneren finder han helt præcist de beskadigede nerver og ved nøjagtig, hvor han skal stikke nålen ind. - Det er simpelthen mirakler, han udfører, mener Eva.

Intet hjalp
Men lige lidt hjalp det. Eva blev efterhånden fuldstændig uarbejdsdygtig og måtte langtidssygemeldes. På Aalborg Sygehus kunne man heller intet gøre, idet lægerne mente, at nerverne i rygraden havde taget permanent skade. - Det var frygteligt at være opgivet af lægerne og tænke på, at min situation aldrig ville blive bedre, fortæller Eva

Veninden blev Evas redning
- Jeg var fuldstændig opgivende, lige indtil min veninde Karen under en tur til München tilfældigt så to bøger om, hvordan man behandler nervesmerter i Tyskland. Eva fandt således frem til Beta Klinik i Bonn, som udfører smertebehandling ved hjælp af mikroterapi, på dansk bedre kendt som neuroradiologi.

Kanyle direkte i nerverne

- Skønt, at jeg nu kan igen lege og træne med min hund, Vila, siger Eva Hartmann Mortensen om sin store Riesensnauzer

Beta Klinik bruger en speciel såkaldt prt-behandling mod nervesmerter. Det vil sige, at de behandler direkte på nerven, hvor smerten udstråler fra, ved at stikke en kanyle direkte ind i nerverod eller nervekanal, hvorefter der indsprøjtes et kortisonlignende præparat, som dæmper irritationen af nerven, fjerner hævelser, væskeansamlinger og giver den ro, så den kan heles, forklarer Eva.

Fik livet tilbage
- Og det virkede. Efter første behandling kunne jeg gå en tur samme aften; det havde jeg ikke kunnet i flere år. Dagen efter fik jeg sprøjtet mere væske ind, og det er sidenhen blevet til yderligere to behandlinger. - I dag har jeg så godt som fået mit liv og min livskvalitet tilbage. Jeg er fuld af livslyst, og jeg er i stand til at udføre dagligdags opgaver igen. Og ikke mindst: Jeg er smertefri.

PRISEN FOR LINDRING

Det kostede Eva Hartmann Mortensen 9.500 kroner at få de fire behandlinger på Beta Klinik i Bonn. Dertil kommer naturligvis udgifter til rejse og hotelophold, hvilket for Evas vedkommende løb op i ca. 3.000 kroner pr. gang. Normalt anbefaler klinikken tre-fem behandlinger, men det er individuelt fra patient til patient. Mailadressen er info@betaklinik.de. Man kan læse mere på Evas hjemmeside - den er oprettet alene med det formål at hjælpe andre videre mht. smertebehandling.