De nemme kure snyder dig

Søndag, 10. juni 2012
af redaktionen, Slankedoktor.dk
Det kan virke som kuren, du har gået og ventet på, når den promoverer sig selv ved, at love vægttab på den halve tid. Men som med så meget andet har disse kure også en bagside...
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Det kan være svært at forstå, hvorfor en kur - der lover dig det vægttab, du har gået og længtes efter - frarådes. Specielt når kuren rent faktisk medfører et vægttab i starten.


Den halve sandhed

Men du kender det sikkert - det går strygende i begyndelsen, men du ender med at tage det hele på igen. Hvis ikke mere. Det skyldes, at det fedt, der bliver oplagret i kroppen, forøges hver gang, du tager vægten på igen. Ved et vægttab taber kroppen både fedt- og muskelceller. Når du tager på igen, er der ofte en større andel fedtceller.
Herudover vil der dannes større fedtdepoter i maveregionen. Det kan i sig selv være farligt. Det kan nedsætte organernes funktion og medvirke til hjertekar-sygdomme og diabetes.

Yoyo-vægt
Den form for vægttab og vægtforøgelse betegnes yoyovægt og er karakteriseret ved hurtige vægttab og efterfølgende vægtforøgelse.
En række hormoner styrer vores appetit og energiforbrug. Bl.a. Leptin. Hormonet leptin frigives af fedtvævet og påvirker mæthedscenteret i hjernen. Leptin er også involveret i fedtforbrændingen. I løbet af en vægttabsperiode sker der et fald i leptinniveauet med 65 procent for derefter at stige lidt igen.
Hvis du sammenligner personer, der taber sig på diæt alene og personer, der taber sig på en kombination af diæt og motion, er der ikke den store forskel i vægttab, mens slankekuren står på. Men den gruppe, der også motionerer, tager klart mindre på i tiden efter kuren.

Yoyo-vægts indvirkning på kroppen
Yoyo-vægt har også indvirkning på dit psykiske ve og vel. Jo flere gange du oplever et vægttab og et efterfølgende nederlag, fordi du tager det hele på igen, des mindre selvtillid vil du have. Det vil i sidste ende føre til, at du mister troen på, at det kan lade sig gøre.
Dit immunforsvar vil også blive svækket efterhånden som yoyo-effekten tager til i din vægt.
Derfor: Hvis det lyder for godt til at være sandt, er det det nok også. De nemme kure giver her-og-nu resultater - men på længere sigt ender du med at tage det hele, eller endnu mere, på igen. Det er derfor samspillet mellem kost og motion er vigtig for et varigt vægttab.

Kender du Familie Journal Slankeklub? Bliv en del af klubben her...

Læs også:
Altid på slankekur
Du er selv ansvarlig - ikke din slankekur