Kan jeg punktforbrænde?

Lørdag, 26. maj 2012
af redaktionen
Du gør det sikkert selv - træner et bestemt sted på kroppen for at komme af med fedtet lige netop her. Men det er ikke muligt at punkt-fedtforbrænde i ordets bogstaveligste forstand. Der er dog håb forude...
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox


Det er ikke muligt at træne de ekstra kilo på lårene væk alene ved et opstrammende træningsprogram. Dog er det muligt, at få et slapt område til at se pænere ud, ved at træne de underliggende muskler. Grunden til at du måske ikke opnår det forventede synlige resultat er, at fedtlaget ligger 'ovenpå' musklerne. Vil du af med fedtet, uanset hvor på kroppen vi snakker om, er det derfor nødvendigt at variere den fysiske aktivitet.
Du skal derfor kigge på følgende tre faktorer:

Ændringer i kost
For at opnå det størst mulige resultat, er det vigtigt at kigge på forholdet mellem energiindtag og energiforbrug. Spiser du generelt store måltider, vil din krop i tidsintervallerne efter dine måltider være i kalorieoverskud.
Kroppen vil derved hele tiden holde fedtdepoterne aktive og bruge dem til at tære på i løbet af dagen. Det tager tid at nedbryde fedtdepoter uden fedt. Hvis de konstant holdes aktive, vil dette ikke ske. Det er derfor vigtigt at skabe en negativ energibalance således, at energiforbruget er større end energiindtaget.

Øget konditionstræning
Du kan f.eks. indlægge fem træningspas hver uge - á ca. 40 minutter, hvor du enten powerwalker, løber eller jogger. Hvis du synes 40 minutter er for meget tid at bruge pr. gang, kan du passende benytte 10-20-30-princippet. Her bruger du mindre tid på træningen, men opnår samme resultat.

Styrketræning
Forbrænding i muskelvæv er langt højere end i fedtvæv. Jo større muskelmasse du derfor har, des større forbrænding vil du opleve. Derfor er styrketræning vigtig, da denne træningsform øger forbrændingen og tilmed forbedrer sener og led. Herudover har forskning også vist, at styrketræning er med til at øge kroppens evne til at opbygge muskelmasse senere i livet.

Husk søvnen
Dog er det vigtigt at understrege, at motion og sund kost ikke alene kan komme de ekstra kilo til livs. Manglende søvn og stress kan være indvirkende faktorer, der kan gøre det svært at tabe kiloene.
Hvis du er i søvnunderskud, stresser du kroppen. Din krop vil være i konstant "beredskab" og vil prioritere at opbygge fedtdepoter frem for at nedbryde dem, da kroppen derved vil være i stand til at stå i mod alle tænkelige "farer".

Så fortvivl ej!
Selv om det ikke er muligt at punktforbrænde, er der stadig håb forude. Det er faktisk ikke så svært, som det lyder. Det handler mest af alt om den rette motivation.

Få flere råd om kost og træning med en personlig diætist i Familie Journals Slankeklub

Læs også:
Æg til morgenmad
Hvor mange kalorier må jeg spise?