7 tips mod ondt i ryggen

Fredag, 2. november 2012
af Helseskribent Lilli Henriksen
Læs helseekspertens gode tips om, hvordan du undgår eller helbreder en dårlig ryg
Foto: All Over Press
Foto: All Over Press

Af Lilli Henriksen

I de fleste tilfælde går ondt i ryggen over i løbet af nogle uger. Her er en række tips og idéer til, hvordan du kan finde lidt lindring og komme videre. Tag evt. smertestillende piller for at komme i gang.

Sover du dårligt om natten? Så bliv klogere på en bedre nattesøvn her...

7 tips mod ondt i ryggen

1.
Massage kan gøre godt. Der findes både varmende og kølende cremer og geléer. Ice Power indeholder bl.a. mentol og eukalyptusolie, som kan lindre smerter og spændinger i led og muskler. En anden dobbeltvirkende creme er Perskindol, der køler på ydersiden og varmer indersiden.

2.
Tank kroppen op med sunde fedtsyrer - de er med til at dæmpe smerter og er guf for nerverne i f.eks. ryggen. Tag et tilskud af fiskeolie, f.eks. Eye Q, som også indeholder omega-6-fedtsyrer. Samme fedtsyrer findes i Livets Olie, der er tilsat økologisk hørfrøolie. Bland evt. dit tilskud i juice presset af noni frugter, der hævdes at være lige så effektiv en smertelindrer som Ibuprofen.

3.
Det kan være en god idé at sove med en stor pude mellem knæene. Du kan også købe en topmadras med magneter, som sætter gang i blodgennemstrømningen.

4.
Et mave- og rygbælte kan være en støtte for smerterne. På nettet kan man købe magnetplaster til at tape på ryggen. Andre sværger til ActiPatch, som er en moderne impulsbandage med indbygget elektromagnetisme.

5.
Læger, fysioterapeuter og kiropraktikere, især sidstnævnte, har mange rygpatienter. Alternativt finder andre hjælp med massage, afspænding som Body-SDS eller kropskorrektion i form af genoptræning og øget kropsbevidsthed med Alexanderteknik. Akupunktur har også sine fans og i et tysk forsøg vist sig effektivt ved rygsmerter.

6.
Uspecifikke rygsmerter. Hvis lægen konkluderer det, kan en psykolog behandle med kognitiv terapi - ofte suppleret med mindfulness. Kognitiv terapi lærer dig at bryde dårlige handle- og tankemønstre og mindfulness at være bevidst til stede i nu'et. Sammenhængen mellem tanker, følelser, adfærd og krop er i fokus.

7.
Når dine akutte smerter er tonet af, så gør noget ved din rygs fremtid, for ofte vender den slags tilbage. Du kan finde gode, forebyggende øvelser i "Din ryg længe leve - morgengymnastik mod dårlig ryg" af Erik Breum fra forlaget Columna.

Få flere gode tips om ryggen her