Migræne: Værd at vide om sygdommen

Onsdag, 5. juni 2019
af Redaktionen Foto: Panthermedia
Migræne er en folkesygdom og den tredje hyppigste sygdom i Danmark. Der findes desværre ikke en mirakelkur mod lidelsen, men der er en helt del viden, og med den i baghovedet kan man måske mildne migrænen.
Migræne: Her er, hvad du selv kan gøre

Migræne er Danmarks tredje største sygdom og en biologisk sygdom i hjernen. Den kendetegnes blandt andet ved kraftig, pulserende og tilbagevendende hovedpine, kvalme, opkastninger og lyd- og lysoverfølsomhed.

I Danmark lever omkring 640.000 mennesker med migræne, hvilket betyder, at sygdommen er mere udbredt end astma, epilepsi og diabetes tilsammen.

Et migræneanfald rammer oftest personer i alderen 35 til 54 år, og som oftest er det kvinder. Faktisk er tre ud af fire migrænepatienter kvinder. Det skyldes, at hormorner og hormonbalancen ofte spiller en rolle i et migræneanfald. For eksempel kan den månedlige blødnings begyndelse eller slutning, ægløsning og overgangsalder udløse migræne.

Migræne behandles med medicin, og der er ikke en medicinform, som kan kurrere den. Men heldigvis sker der hele tiden fremskridt i forhold til at finde nye og effektfulde behandlingsformer.

Desværre er der også mange migrænepatienter, der oplever, at de på trods af deres behandling ikke rigtig bliver fri for migrænen. Det kan være, de ikke får den optimale behandling, eller at de står på venteliste længe. Det medfører mange sygedage og påvirker derfor livskvaliteten, arbejdslivet og sociale relationer negativt.

Læs også: Slip af med din hovedpine

Migræne og kosten

Nogle bestemte fødevarer og nydelsesmidler kan medvirke til at udløse migræne. Det er fødevarer, der indeholder de kemiske stoffer tyramin og phenylethylamin.

Tyramin findes i ost, yougurt, sild i lage, røget makrel, alkoholiske drikke og generelt fødevarer, som har gennemgået en “modning”.

Phenylathulamin findes i chokolade, rødvin og sødemidlet aspartam, der blandt andet findes i light-udgaver af sodavand.

Til gengæld kan man roligt spise mælk, havregryn, sukker, salt, fersk fisk, fersk kylling, mel og gryn, pasta, ris, linser, smør, olie, løg, gulerødder, porrer, rødbeder, selleri, kartofler, skrællede æbler og pærer.

Læs også: Anika har livsglæde trods konstant hovedpine

Migræne og stress

En anden faktor, der kan udløse et migræneandfald, er stress. Derfor kan det være en fordel at passe på sig selv ved at sige nej til nogle aftaler og arrangementer, så man ikke risikerer at blive ramt af et migræneanfald og dermed må sige nej til alle aftaler.

Rygning, for lidt søvn, sult, uregelmæssig spisning og væskeunderskud kan også udløse migrænen. Det er altså med andre ord vigtigt så vidt muligt at holde kroppen i balance.

Læs også: Citronmelisse mod migræne

Migræne og fysisk aktivitet

Du har sikkert læst det mange gange før, men motion kan spille en vigtig rolle, når det gælder om at forebygge migræne. Du kan for eksempel gå en tur i rask tempo. En gåtur på 20 minutter to til tre gange om ugen er nok til at blodet kommer i cirkulation og musklerne bygges op.

Det er en god ide at være opmærksom på, om du får migræne efter at have været fysisk aktiv. For motion kan nemlig også være migræne-udløsende.

Prøv også at lægge mærke til, om du sidder i en forkert arbejdsstilling for lang tid af gangen, som kan føre til spændingshovedpine eller et migræneanfald.

Læs også: Kasper havde konstant hovedpine

Migræne og psyken

Hvis man er i en periode, hvor man oplever problemer på arbejdspladsen eller i privatlivet, og det påvirker hvordan man har det psykisk, kan det udløse migræne. Derfor kan det, hvis problemerne fortsætter over en længere periode, være en idé at tale med en psykolog. Måske kan samtalen give redskaber til at håndtere udfordringerne.

Migræne og det danske vejr

Det danske vejr en en blandet fornøjelse, og netop det kan være udfordrende for personer med migræne. Når der er skift i vejret og det for eksempel bliver varmere, mere trykkende eller begynder at regne.

Migræne og andre former for hovedpine

Der findes 300 forskellige former for hovedpiner, hvor migræne og spændingshovedpine er de to største. Det er vigtigt ikke at forveksle de to. Det er også vigtigt ikke at få et overforbrug af smertestillende medicin og migrænemedicin, da sådan et overforbrug vil føre til hovedpinen MOH.

Kilder: Hovedpineforenignen.dk, migraeniker.dk samt rapporten "Sygdomsbyrden i Danmark"