
Du har muligvis selv oplevet det. Måske har du ligget på stranden og slikket sol eller været ude på en lang gåtur under sommersolen, og bagefter har du fået det dårligt.
For sommeren kan være helt vidunderlig med varme og solskin, men det er samtidig uhensigtsmæssigt, hvis kroppen bliver for varm.
Når kroppen ikke kan komme af med varmen, risikerer du nemlig at få hedeslag, som er en tilstand, der forårsages af netop overophedning.
Hedeslag opstår typisk, hvis du opholder dig for længe i solen uden at blive afkølet, har fået en voldsom solskoldning eller været aktiv med vandreture, havearbejde eller cykelture i varmen.
Udgangspunktet for et hedeslag er, at du opholder dig i et varmere klima, end du er vant til, og inden din krop har nået at vænne sig til den høje varme. Derfor oplever mange at få hedeslag, når de rejser på ferie sydpå.
Symptomerne kan variere hos den enkelte, men er din kropstemperatur på over 40 grader, og sveder du desuden kun ganske lidt eller måske slet ikke, har du med stor sandsynlighed et hedeslag.
Voldsom utilpashed, hovedpine, sløvhed, svimmelhed, hurtig puls eller endda bevidstløshed kan ligeledes være tegn på hedeslag.
Andre gange bliver huden rød, varm og tør som et resultat af, at svedproduktionen er nedsat.
Det er dog langt fra sikkert, du rammes af alle symptomerne samtidig, og derfor er det også svært at vurdere, hvornår et hedeslag bliver så kritisk, at det er nødvendigt at søge læge.
En kropstemperatur på mere end 40 grader samt tegn på væskemangel i form af mørk eller markant aftagende urin kan tyde på et alvorligt tilfælde af hedeslag. Særligt, hvis vedkommende også virker diffus.
Nogle forveksler hedeslag og solstik med hinanden, men det er faktisk langt fra det samme. Ved hedeslag overophedes hele kroppen, som har svært ved at komme af med varmen igen. Solstik derimod er en forhøjet stigning af hjernens temperatur og rammer dermed kun hovedet. Solstik kan opstå, hvis du har opholdt dig i direkte sollys uden at være beskyttet af f.eks. en kasket.
Heldigvis findes der gode råd, inden det kommer så vidt.
Begynder du at føle dig utilpas i varmen, er det en god idé at blive kølet ned, inden du får det værre. Tag et koldt brusebad, gå i vandet, eller læg et koldt omslag om din krop. Derudover er det klogt at søge ind i skyggen eller mod en form for aircondition.
Det allerbedste er selvfølgelig, hvis man kan forebygge hedeslaget.
Husk derfor at drikke rigeligt med vand i løbet af dagen, så du undgår at komme i væskeunderskud. Styr desuden udenom te, kaffe, cola og alkohol, som alle har en vanddrivende effekt.
Er det for surt at undvære i din ferie, kan du som hovedregel drikke et glas vand umiddelbart efter indtaget af en af ovenstående.
Det er også godt, at din krop får salt, da du sveder salt ud i varmen. Du kan altså med god samvittighed spise chips og peanuts.
Også i forhold til din påklædning kan du selv gøre noget for at forebygge et hedeslag. Ifør dig gerne let, lyst og luftigt sommertøj, så huden kan ånde. På den måde bliver din krop luftet, men den kommer ikke i direkte kontakt med solen.
Vil du gerne være fysisk aktiv i din ferie, er det selvfølgelig også muligt, men du kan med fordel være det enten tidligt om morgenen eller sent om aftenen, hvor temperaturen ikke er på sit højeste, og hvor risikoen for at blive overophedet dermed er noget lavere.
Kilder: Netdoktor.dk, Sundhedsstyrrelsen.dk, Sundhed.dk
Du skal være medlem for at gemme denne artikel. Medlemskabet giver ubegrænset adgang til alt indhold.