Guide: Spar strøm og penge på din julebelysning

Onsdag, 8. november 2017
af Pia Junø, foto: Panthermedia
I denne mørke tid er vi danskere vilde med at hygge med masser af lys. Vi har lyskæder både ude og inde, i træer og på buske, på altanen, i vinduerne, ja, snart sagt overalt. Vil du gerne spare på både strøm og penge, så læs Familie Journals guide til julebelysning.

Sådan sparer du strøm og penge på din julebelysning

År efter år køber vi da også flere og flere lyskæder, som vi har tændt i længere og længere tid.

For det er ikke længere kun omkring jul, vi tænder for lyskæderne. Efterhånden lader vi dem lyse op i alle de mørke vintermåneder.

Nogle nøjes med et par kæder foran huset eller på altanen, andre skaber hele lyshav, der illustrerer stjerneskud, nisser, julemanden med sin kane osv.

Og således har vi nu ca. 3,3 millioner lyskæder i de danske hjem.

Men et lyshav af kæder kan blive dyrt. Fem lyskæder med hver 100 små glødepærer kan bruge strøm for 900 kr. i løbet af seks uger, skriver Energistyrelsen.

Så det kan godt betale sig at tænke over energiforbruget og sikkerheden, før du pynter op med og tænder lyskæderne.

Når du vælger lyskæde

Du skal være opmærksom på, at nyere LED-lyskæder bruger ca. 5 watt, men at du også kan få lyskæder, der bruger ned til 1 watt.

Det er en smagssag, hvilken farve lys og hvilken lysstyrke man bedst kan lide. Så det er en god idé at se lyskæden tændt, inden du køber den. Lyskæder kan fås med hvidt eller gulligt skær samt i forskellige farver som rød, grøn og blå.

Hvis det kan lade sig gøre, så prøv at tænde lyskæden i butikken, før du køber den. På den måde er du sikker på, du finder en kulør, du kan lide. Så kan du også tjekke, om lyskæden larmer for meget eller blinker for voldsomt.

Er der papir eller plastik på lyskæden, gør det ikke noget, for LED-pærer bliver ikke varme nok til at kunne udgøre en brandrisiko.

Se også: Hyggelig julebelysning - en lille lyskæde i glas

Særlige krav til udendørs lyskæder

Lyskæden, du vil bruge udenfor, skal være beregnet til udendørsbrug, for der er strengere krav til bl.a. isoleringen, end der er til lyskæder til indendørs brug. Det betyder meget for sikkerheden.

Desuden skal du være opmærksom på, at ledninger, der føres gennem en vindues- eller en dørkarm, kan få slidt isoleringen. Pas derfor på ikke at klemme ledningen i vinduet eller døren, så isoleringen bliver beskadiget, når du sætter lyskæden op.

Lyskæder med batteri eller et udendørs stik til lyskæden er det sikreste.

Til gengæld kan lyskæder af enhver art bruges indenfor. Brandrisikoen ved tændte lyskæder er ikke større end ved f.eks. at have dit tv på standby.

Se også: Søde, strikkede julestrømper til de mindste

Skift til LED-lyskæder

LED-lyskæder bruger langt mindre strøm end gamle lyskæder med glødepærer. Derfor er det billigere for dig at købe en ny LED-lyskæde end at genbruge din gamle lyskæde.

Hvis du er i tvivl om, hvilken slags lyskæde du har derhjemme, kan du som regel genkende lyskæder med glødepærer på formen af selve pæren. Glødepærer i lyskæder er ofte aflange, man kan se glødetråden, og de kan typisk udskiftes. Er du stadig i tvivl om, hvilken slags lyskæde du har, kan du spørge der, hvor du kan købe lyskæder.

Julelys med LED bruger ifølge Energistyrelsen 80% mindre strøm og holder 25 gange længere end glødepærer. Du kan altså spare flere hundrede kroner, hvis du finder en energivenlig lyskæde. Jo lavere watt-tal, desto billigere.

Se også: Hyggelig juledekoration "Den fotryllede skov"

Julebelysning

Til genbrug

Elektronikken fra de gamle lyskæder kan genbruges, så husk at aflevere udtjente lyskæder på genbrugsstationen, hvis din kommune ikke har stillet en affaldsbeholder op netop beregnet til elektronik i din nærhed.

Det koster en tændt lyskæde

Energistyrelsen har sammenlignet forbruget på tre forskellige lyskæder:

1 ældre glødepære-kæde med et højt forbrug, 1 glødepære-kæde med et typisk forbrug og 1 LED-kæde, og så meget koster det at have lyskæderne tændt i henholdsvis

6 timer og 24 timer i døgnet i 6 uger samt henholdsvis 6 timer og 24 timer i 3 måneder:

Glødepære-kæde, ældre, 80 watt: 45 kr. − 180 kr.

− 100 kr. − 400 kr.

Glødepære-kæde, typisk, 35 watt: 20 kr. − 80 kr.

− 45 kr. − 175 kr.

LED-kæde 5 watt: 3 kr. − 11 kr.

− 6 kr. − 25 kr.

Bruger du et tænd-sluk-ur til lyskæderne, er der yderligere penge og energi at spare. Se eventuelt mere på: sparenergi.dk/forbruger/el/belysning/julelys

Kilder: Energistyrelsen og Tænk