Håndarbejde der gør gavn

Søndag, 1. december 2013
af Helle Lyngbo
Med håndarbejde kan du hjælpe masser af syge eller udsatte mennesker i Danmark, enten ved at købe en opskrift eller selv strikke eller hækle til formålet.
Godgørende strik til alle
Godgørende strik til alle

Selv om du sidder trygt og blødt i sofaen derhjemme, kan du sagtens gøre gavn ude omkring i Danmark. Siddende på popoen kan du faktisk støtte både børn, unge og voksne i nød.

Forklaringen er enkel: Kreative designere landet over donerer deres strikke- eller hækleopskrift til et godt formål - og efterfølgende går overskuddet fra salget af opskrifter til det gode formål.

Vi giver et par eksempler her - og kender du flere, må du meget gerne fortælle om dem på vores Facebook-side, "Jeg elsker at strikke". GÅ TIL SIDEN HER >>

Du kan naturligvis også hjælpe ved at strikke eller hækle ting og sager og så skænke det færdige værk væk. Det har vi også eksempler på her, så god fornøjelse med pind og nål.

Nuttede mus spiller på bordet

Når katten er ude, spiller musene på bordet - og det må de bestemt også meget gerne i denne meget nuttede udgave. Musene Trine og Bertel er designet af Lene Søholm, og hun har skænket opskriften til Strikkebogen.dk, hvorfra den sælges for 25 kr. Overskuddet fra salget går til Diabetesnetværket Humleboet, der er en landsdækkende forening for børn og unge med type 1-diabetes.

Læs mere på strikkebogen.dk her >>

Originalgarnet er det bløde Pimabomuld, som er meget velegnet til at hækle figurer i, men du kan naturligvis også bruge andre garnkvaliteter og farver.

Lene Søholm er en flittig blogger, og du kan følge hende på filihunkat.blogspot.dk

Kalorielet konfekt

Vi undskylder på forhånd, hvis du bliver lækkersulten af at se på lakridskonfekten her… Den ser frygtelig fristende ud, men når alt kommer til alt, er den nok lidt for tør at få i maven! Til gengæld kan du glæde dig over, at det er muligt at lave din egen skål garanteret kalorielet konfekt - og samtidig støtte socialt udsatte i Danmark.

Anette Appel fra Ribe har designet slikket, og hun har foræret opskriften til varmestuestrik.dk, der strikker til hjemløse og andre socialt udsatte i Danmark. For 30 kr. kan du købe opskriften på kigkassen.dk (se under opskrifter).

På samme hjemmeside vil du også kunne købe færdigt hjemmestrik, og her går pengene fra salget også ubeskåret til indkøb af strømpegarn, som bliver til strømper og andet, der kan varme et menneske i en kold tid.

Læs mere på Kigkassen.dk og varmestuestrik.dk her >>

Kan du stave?

Nu om dage har ethvert børneværelse med respekt for sig selv beboerens navn skrevet med smukt udskårne og bemalede træbogstaver. Men hvorfor ikke skrive barnets navn med garn?

Lene Meinild, Regstrup, har gjort det kunststykke at hækle samtlige bogstaver i alfabetet, og bagefter har hun doneret opskriften til varmestuestrik.dk. For kun 50 kr. kan du købe hendes opskrift og samtidig støtte socialt udsatte i Danmark. Opskriften finder du på kikkassen.dk (søg under opskrifter).

Så længe lager haves, sælges hele det håndhæklede alfabet også på kikkassen.dk (se under børn) - det koster 275 kr., og så får du oven i købet en hjemmesyet pose med til at gemme bogstaverne i.

Vil du følge Lenes arbejde i øvrigt, kan du kigge med på meinild.blogspot.dk

Læs mere på Kigkassen.dk og varmestuestrik.dk her >>

Sprutter til for tidligt fødte

Rundt om på landets neonatalafdelinger ligger der mange for tidligt fødte børn og knuger om en sprutte. For blækspruttens fangarme minder dem om navlestrengen og dermed tiden i livmoren.

At så mange mini-babyer har fået foræret en sprutte, skyldes Spruttegruppen, en frivillig organisation, der indsamler hæklede og strikkede sprutter. Projektet startede, da en far kontaktede bloggeren Josefine Hagen Solgaard i håb om, at hun kunne skaffe en hæklet blæksprutte til hans lille datter, der var indlagt på neonatalafdelingen på Skejby Sygehus. Idéen bredte sig, og i dag står Jeanette Bøgelund og Mia Clément bag Spruttegruppen.

Hvis du vil støtte projektet, kan du finde opskriften på spruttegruppen.dk og så aflevere en eller flere færdige sprutter på en af de anviste modtagestationer.

Læs mere om Spruttegruppen her >>

Kogleskønne opskrifter

Som skæl på en fyrrekogle - eller som blade på en artiskok - ligger stangmaskerne side om side på Charlotte Glüsings elegante design. Mønstret går igen i både hue, taske og håndledsvarmere, og pengene fra salg af opskriften går direkte til Diabetesnetværket Humleboet.

Charlotte, der selv har en datter med diabetes, driver garnbutikken Fru Pigalopp midt i Hillerød. Opskrifterne kan kun købes sammen med garnet - det kan ske via hjemmesiden, fru-pigalopp.dk.

Charlottes kreative univers kan du i øvrigt følge på moellestraede4.blogspot.com

Se mere om projektet på fru-pigalopp.dk her >>

Er du vild med at strikke? Så vær med i Familie Journals strikkefællesskab på Facebook HER!