Antikke kataloger på nettet

Tirsdag, 27. januar 2009
af Palle Schmidt, Antik & Auktion, Foto/ Det Kgl. Bibliotek
Det Kgl. Bibliotek har digitaliseret samtlige Daells Varehus’ kataloger. Det betyder at du, hjemme foran computeren, kan få et overblik over danskernes påklædning fra 1906–99
Fotos: Det Kgl. Bibliotek
Fotos: Det Kgl. Bibliotek

Daells Varehus-katalogerne er et stykke dansk kulturhistorie. I omtrent 100 år blev katalogerne med stor succes sendt rundt til hele Danmark.

Fra annonce til katalog
Varehuset - som københavnerviddet gav kælenavnet Dalle Valle - blev oprettet af de to brødre Daell i 1906 og begyndte som et rent postordrefirma. For at reklamere for varehuset annoncerede man i ugeblade, men fra 1911 sendte man kataloger til hele landet.

Populær juleudstilling
I 1912 åbnede varehuset i Nørregade, hvor det lå frem til lukningen i 1999. Varehuset havde udstillingsvinduer forskellige steder i København. Det mest populære lå på hjørnet af Amagertorv og Strøget, hvor især de årligt tilbagevendende juleudstillinger med mekaniske dukker var et tilløbsstykke.

Økonomisk krise
Selv om man forsøgte at følge med tiden, og katalogerne blev mere og mere stylede, havde Daells Varehus sværere og sværere ved at få økonomien til at hænge sammen. Slutningen af 1980'erne og begyndelsen af 1990'erne var præget af besparelser og nedskæringer, hvorfor varehuset lukkede i 1999.

SE KATALOGERNE DERHJEMME

Det Kgl. Bibliotek har digitaliseret samtlige Daells Varehus' kataloger.
Tag en rundtur i katalogerne her...

Af Palle Schmidt, Antik & Auktion

Og læs om illustrationerne til Peter Plys