Ærteblomsternes triumf

Mandag, 18. maj 2009
af Redaktion
Jeg har aldrig haft synderligt held med lathyrus - før Rose valgte frøene en februarlørdag i Bauhaus
Rose med det smukke resultat. Foto: Anne-Marie Øby
Rose med det smukke resultat. Foto: Anne-Marie Øby

En lørdag morgen i februar var vores lille familie i Bauhaus. Tvillingerne Rose og Astrid på to år drog ned gennem butikken med hver deres lille orange indkøbsvogn.
I haveafdelingen faldt jeg, deres mor, i staver over den store stander med årets nye frøposer, dvælede lidt ved et par stykker, men lagde dem så på plads igen. Nej, orkede det alligevel ikke.
Pludselig dukkede Rose frem bag frøstanderen med en pose røde ærteblomstfrø og gik målrettet hen mod sin lille vogn, som hun derefter styrede direkte mod kassen, i hælene på en fremmed dame.
Jeg overvejede at bremse hende, for ærteblomster er vidunderlige, men et pokkers arbejde: De skal forspires på det besværligste; udblødes, knibes og prikles, og når de er plantet ud, skal de bindes op. Desuden har jeg aldrig haft synderligt held med dem.
Men jeg lod hende få sin pose og tænkte "må det bedste frø vinde!".
Og det gjorde det...

Af Tonie Ørvad Andersen

Lav dit eget stativ

Lav selv stativet
Et nemt espalier til klatrende sommerblomster kan du lave ved at stikke 7-8 pinde (her bambus fra vores busk, der døde i fjor), gerne mindst 1,5 m lange, rundt i kanten af krukken. Bind dem godt sammen i toppen, så de danner en stabil "wigwam". Fæstn de små spirer til klatrepindene for neden, så de kommer godt i gang.
Køb ærteblomstfrø i to, tre farver, så du har til blandede buketter.


Tre ugers spirer

Lathyrus
Almindelig ærteblomst, Lathyrus odoratus, er en klatrende sommerblomst, som, i modsætning til den vinterhårdføre ærteblomststaude, har en vidunderlig, let parfumeret duft. Den blomstrer fra ca. juli måned og indtil frosten kommer, hvis man vel at mærke husker at plukke blomsterne hele tiden, så de ikke sætter frø. Sker det, dør planten, for så har den jo sikret sig "efter­kommere", tror den.
Uanset om du forspirer ærteblomster eller sår dem direkte, så udblød dem et døgns tid før såning, eller giv dem et forsigtigt rids med en spids urtekniv, så spirer de nemmere. Køb speciel priklemuld eller bland lidt sand i alm. pottejord, så frøene får et luftigt miljø at spire i.
Sår man ærteblomster i krukker, skal man sørge for en dyb beholder med masser af plads til rødderne nedefter. Hele to af mine krukker led et sørgeligt og alt for hurtigt endeligt sidste sommer pga. pladsmangel.
Roses valgte i øvrigt ærteblomsterne Royal Scarlet fra det svenske frø­firma Bröderna Nelson, Fausol.

Læs mere om Lathyrus odoratus her
Læs om Tonies have