Gode råd til vinterlivet i dit drivhus

Tirsdag, 10. oktober 2017
Tekst og foto af: Frank Kirkegaard Hansen, havearkitekt.
Sommeren er forbi og efteråret tager for alvor fat nu. Derfor er det også ved at være tid til at forberede dit drivhus på den kommende vinter.
Drivhus med bobleplast
Efteråret er godt på vej. Isolering med bobleplast kan forlænge sæsonen. Foto: Lars Lund

Drivhuset har været en stor trøst for mange i denne sommer, hvor vejret har været en pose blandede bolsjer med flest af dem, man ikke kunne lide.

Men nu er sæsonen desværre også ved at være slut i drivhuset. Selv om det manglende lys spiller en rolle, så er det især de kølige nætter, der sætter stop for væksten, for når temperaturen kommer under 15 grader, går de tropiske planter simpelthen i stå.

Sådan gør du dit drivhus klar til vinteren

Selv om der måske stadig er tomater og peberfrugter i drivhuset, så udvikler de sig ikke rigtig mere, og det er tid til at rydde op og få fjernet planter og plantesække, så man kan komme til at gøre ordentligt rent i drivhuset.

Nattefrosten kan komme når som helst. Så tøm drivhuset for planter, plantesække, kapillærkasser mv. og vask det grundigt med varmt vand og brun sæbe.

Sætter du nogle ting ind til overvintring igen, så vask også dem grundigt af. Efterårsrengøring forhindrer, at skimmel og skadedyr kan formere sig. Hvis du venter til foråret, kan æg fra skadedyr også nå at klække, inden man kommer i gang.

Foruden klargøring af dit drivhus, så læs også: Det skal du lave i haven i oktober

Forlæng drivhussæsonen

Det er dog også muligt at forlænge sæsonen med et varmeapparat til at tage den første nattefrost og dermed udsætte det endelige dødsstød. På den måde kan du godt høste lidt tomater og chili et stykke ind i november.

Det kan i nogle tilfælde være nok med et par stearinlys, men hvis du for alvor vil udvide dyrkningssæsonen, så er det en god idé at isolere drivhuset med bobleplast, så al varmen ikke forsvinder ud til solsortene.

Læs også: Sådan får du en smuk november-have

På den måde kan det også bruges til opbevaring af subtropiske planter som citroner og oliven. Selv med isolering er det dog dyrt at holde drivhuset frostfrit hele året. Det kan let løbe op i flere tusinde kroner, så man skal være meget glad for sine planter

Et godt tip: Afmontér vinduesåbnere

Afmontér de automatiske vinduesåbnere eller i hvert fald cylinderne og opbevar dem et frostfrit sted. Selv om de skulle være frostsikre, kan de forrette skade, hvis vinduet fryser fast.

I galleriet herunder kan du få flere gode tips til dit drivhus

Drivhus efterår