Sådan dyrker du jordbær på en kreativ måde

Onsdag, 14. juni 2017
Onsdag, 14. juni 2017 - 10:00 - af: Frank Kirkegaard, havearkitekt, Foto: Panthermedia / All Over Press.
Jordbær! Findes der noget bedre end friskplukkede jordbær fra egen avl - nej vel? Selvom du ikke har køkkenhave, er, der mange andre måder at dyrke den smukke og smagfulde plante på - læs her hvordan.
Jordbær på bord

Jordbær-tid

Jordbærsæsonen er på vej og heldigvis for det. For jordbær er et af sommerens absolutte højdepunkter, og netop de friskplukkede jordbær fra egen have er der ingen forretninger, der kan hamle op med. Men selv om du ikke har køkkenhave, så behøver du alligevel ikke at fortvivle, for der er altid plads til en jordbærplante eller fem – blot du tænker lidt kreativt.

Jordbær som bunddække

Jordbærplanter er fra naturens hånd meget aggressive i deres vækst, og de spreder sig voldsomt med udløbere, hvis man ikke holder dem i kort snor. Det betyder, at de også kan bruges som bunddække i en del af haven. Med tiden bliver de dog så tætte, at det er begrænset hvor mange jordbær, der kommer ud af det. Betragt dem i stedet som et effektivt bunddække med enkelte gratis jordbær, som du får næsten uden at røre en finger. Er du vild med jordbær, så få her en lækker opskrift på jordbær-cheesecake

Jordbær i krukker og altankasser

Hvis du vil have et højere udbytte og bedre styr på, hvor de vokser, så er det oplagt at plante dem i krukker eller andre beholdere, og her er der uendelige muligheder, da jordbærrene er meget hårdføre og trives fint i selv mindre potter. Faktisk giver de ofte ekstra mange jordbær, hvis man piner dem lidt. De trives fint både i almindelige krukker, altankasser og ampler, blot du ikke glemmer at vande dem her i denne periode, hvor de blomstrer og danner bær.

Jordbærplanten er nem og taknemmelig

Ligesom jordbær, der vokser i jorden, bliver krukkeplanterne dog også trætte med tiden og bør skiftes ud, når udbyttet begynder at tage af efter tre, fire år. Det er heldigvis let at tage udløbere af krukkeplanterne, da de ofte hænger ud over kanten og hurtigt vil slå rod i en anden potte med jord, som du stiller op ved siden af.

Forlæng jordbærsæsonen

Ved at stille krukker med jordbær ind i drivhuset kan du få ekstra tidlige jordbær, ligesom du kan forsinke modningen ved at lade dem stå lidt i skyggen først på året. Desuden kan du vælge forskellige sorter, der modner på forskellige tidspunkter.

Tag et kig i vores galleri herunder og se, hvordan du nemt kan dyrke jordbær.

Jordbær galleri