Æblesæson: Sådan får du mest glæde af dine æbletræer

Tirsdag, 17. september 2019
Foto og tekst: Frank Kirkegaard Hansen
Æblesæsonen er fra august til slutningen af oktober, og derfor står mange smukke æbletræer netop nu og pryder haven. Men hvordan får man mest ud af sine æbletræer? Her får du viden om valg og pleje af grundstammer samt et tip til, hvad du skal gøre, hvis du er vild med æblet på et træ uden at kende sorten.
Æblesæson: Sådan får du mest glæde af dine æbletræer

I mange ældre haver står der store, gamle og skulpturelle æbletræer. De er smukke som prydtræer, men som frugttræer er de som regel ikke meget bevendt.

Ofte bliver æblerne nemlig små og af en dårlig kvalitet på grund af svampeangreb, eller fordi træet er for tæt i kronen, og det er umuligt at tynde ud i frugterne. Og selv om træet skulle give mange gode æbler, så er de svære at få fat i, og når de falder til jorden, bliver de stødt og holder ikke længe.

Podning af ny sort på gamle træer

Ønsker du et æbletræ, hvor du kan gå ud i haven og plukke de lavthængende æbler, kan du selvfølgelig skære træet ned og eventuelt pode en ny sort på. Men det er lidt synd, hvis du har et smukt gammelt træ. I stedet kan du plante et par nye sorter og vælge nogle, der aldrig bliver højere, end du ønsker.

I mange ældre haver står der store, gamle og skulpturelle æbletræer.

Frugttræer købes podet på grundstammer, der har forskellig vækstkraft, så du kan købe et æbletræ podet på en svagt voksende eller mellemkraftig grundstamme.

Fordelen ved frugttræer på svagt voksende grundstammer er, at de hurtigt giver frugt, da de ikke bruger så meget energi på at vokse. I stedet er der så energi til at give et godt udbytte allerede første år, du køber det. Ulempen er så, at træerne ikke har så meget vækstkraft, så de er ikke velegnede i en sandet og næringsfattig jord eller til dyrkning på udsatte steder. Men i en almindelig have vil de vokse fint.

Æblesæson: Sådan får du mest ud af dine æbletræer

Den svagest voksende grundstamme hedder M27. Den kræver opbinding og bruges mest til espalier. Dernæst kommer M9, der bruges meget i professionel frugtavl. MM106 bliver noget kraftigere og kan med tiden vokse til omkring fire meter.

Vild med æblerne uden at kende æblesorten

Har du et stort skrummel af et æbletræ i haven, men er vild med æblerne uden at kende sorten, så kan du klippe et topskud af og få det podet på en svagt voksende grundstamme. Podekvisten kan klippes af i januar, gemmes i køleskab og podes på i maj.

Vild med æblerne uden at kende æblesorten

Vildstamme giver smukke æbletræer

Æbler podet på vildstamme har en kraftig vækst og vil med tiden blive til et smukt, kroget æbletræ, som vi kender det fra gamle landbohaver. Men er til gengæld flere år, inden de giver frugt, og det ender med, at æblerne er svære at få fat i.

Nye og sunde søjleæbletræer

Søjleæbletræer har indtil nu været af en lidt tvivlsom kvalitet, da de ofte får sygdomme og står og skranter. De nyeste og sundeste søjleæbletræer hedder noget med Cats, f.eks. Goldcats eller Greencats. De bliver omkring tre meter høje.

Æblesæson: Sådan får du mest glæde af dine æbletræer