Godt i gang med bederne

Torsdag, 17. maj 2012
af Redaktion
Sådan dyrker du dine beder i køkkenhaven
Rødbeder bliver altid sået for tæt. Det skyldes, at hvert frø i virkeligheden er en såkaldt frønøgle med flere frø. Tynd godt ud, så kan du høste flotte basser som disse her, Foto: Frank Kirkegaard Hansen
Rødbeder bliver altid sået for tæt. Det skyldes, at hvert frø i virkeligheden er en såkaldt frønøgle med flere frø. Tynd godt ud, så kan du høste flotte basser som disse her, Foto: Frank Kirkegaard Hansen

Af Frank Kirkegaard Hansen, havearkitekt

Beder er nemme grønsager, der ikke kræver særlige vækstforhold ud over, at de skal have en jord, der er gennemtrængelig for rødderne. Det gælder især rødbederne, der gerne vil have en løst smuldrende, lerholdig sandmuld.
Det vigtigste er dog, at jorden er godt gennemgravet og løsnet i dybden. Og så er det en god idé at tilføre kalk til jorden, hvis du ikke har gjort det i flere år.

Tynd ud
Det er vigtigt at tynde ud i rækkerne med rødbeder. Ellers udvikler de sig ikke ordentligt.
Når du tynder ud mellem rækkerne, så gem de små blade. De giver både farve og smag til salaten

Godt med grus
Skæve og misformede rødbeder skyldes oftest en knoldet, stenet eller stiv jord. Her er det en fordel at blande groft grus og kompost i jorden og løsne den godt i dybden med en greb.

Sådan bruger du bederne i madlavning...

Masser af gode haveting i Familie Journals Shop