Eventyrlig have som i Tivoli
Få steder i Danmark er så smukke ved juletid som Tivoli i København. Hyllet ind i en million lyspunkter, der fanger øjet, så snart man kommer ind i haven. Fra de store piletræer ved søen, der er klædt i lys, til små dekorative tønder med lyskæder.
Det er et imponerende syn. Helt eventyrligt ser det ud, som det jo skal i den gamle have. Og bag det hele står chefgartner Tom Knudsen og lysdesigner Jesper Garde Kongshaug og deres hær af medarbejdere.
Og du kan faktisk gøre Tivoli kunsten efter i din egen have. Det kræver blot lidt fantasi og tålmodighed.
Vi gik en tur rundt i Tivoli med Tom Knudsen og Jesper Garde Kongshaug for at få nogle gode tips til, hvordan du kan pynte din have med lys, og hvilke lys du skal vælge for at få et godt resultat. Men først lidt om det julepyntede Tivoli.
Masser af juletræer
Ud over havens naturlige træer er Tivoli hver jul pyntet med 1.200 juletræer, hvoraf de 850 står med lys.
- De små juletræer tager en time at pynte – de store en hel nat, siger lysdesigner Jesper Garde Kongshaug.
Desuden er bygninger og stier pyntet med 3,5 km granguirlander, og ni tons gran bruges til at skjule for eksempel juletræsfødder og lignende.
– Vi har kun 12 dage, fra halloween slutter, til Jul i Tivoli åbner, til at gøre haven klar, så mange af juletræerne får lyskæder på, næsten før de bliver fældet – i hvert fald går vi i gang med forberedelserne, mens der er halloween, fortæller Tom Knudsen.
Lyskæderne bliver siddende
Til gengæld er det lidt ”lettere” med nogle af havens egne træer.
– De store piletræer ved søen bliver dekoreret allerede efter sommersæsonens lukning sidst i september – dog kun hvert tredje år, for lyskæderne sidder på træerne hele året, indtil de skal klippes, og det skal de efter tre år. Men vi slipper for at afmontere efter jul hvert år, og det sparer tid.
Som noget nyt har Tivoli også træer, hvor hele stammen og grenene er omviklet af LED-lyskæder. Der er forsøgt før med ”lysslanger” på et bøgetræ, men det tog livet af træet, fordi bøg har en meget tynd bark, og det viste sig, at den ikke kunne tåle vekselvirkningen af kulde, varme fra lyskæden og kulde igen.
– Da Jesper foreslog, at vi viklede lyskæder på nogle af vores træer, var jeg ikke meget for det med vores tidligere dårlige erfaringer. Men med LEDlys kan det lade sig gøre i dag – og så har vi valgt nogle træer med tykkere bark, fortæller Tom Knudsen.
Tivoli lys


Har du et metalskelet med f.eks. pileflet, kan du få en flot effekt med en lyskæde. Det har chefgartneren nu undladt selv at gøre.
1 / 12


De store kar i Partérrehaven er erstattet med juletræer lavet i jern og pyntet med store kugler, istapper og lys. Det kan du let gøre i din egen have.
2 / 12


Tom Knudsen og Jesper Garde Kongshaug ved en af Tivolis krukker med buksbom og lyskæde.
3 / 12


Lamper med blødt lys ser hyggeligt ud i en have.
4 / 12


Hvis du har f.eks. en blåregn i espalier som denne, så er det oplagt at sætte lyskæder i, mener Tom Knudsen.
5 / 12


Har du en pergola eller lignende så ser det flot og hyggelig ud med lys.
6 / 12


Træk lyskæden inde fra stammen og ud og så tilbage igen på grenene – det giver den smukkeste effekt.
7 / 12


En granguirlande, nogle julekugler og en lyskæde - mere skal der ikke til, før det oser af jul.
8 / 12


Hvis du har store træer og pynter dem med lyskæder, så lad kæderne side hele året. Om sommeren dækker løvet kæderne, og du slipper for mange timers arbejde.
9 / 12


Vil du have lys mage til Tivolis, kan du købe pærer hos Megaman, megaman. dk, Sirius, siriushome.dk og bruge E3-kæderne Tivoli Light, der kan købes på nettet og i Tivoli.
10 / 12


Nu er det ikke alle, der lige har en tønde, de kan vikle en lyskæde om, men idéen kan bruges på f.eks. en spand, en
havebænk/stol og lignende.
11 / 12
HUSK
Brug aldrig indendørslys udenfor. Det er simpelthen livsfarligt, og lyskæder uden transformator kan være livsfarlige – især for børn, der ofte er nysgerrige og pilfingrede.
Gode råd fra eksperterne
Lysdesigner Jesper Garde Kongshaug anbefaler
✷✷ Prøv at lægge lyskæder i bedene under dine planter – også om sommeren.
Underbelysning giver en flottere virkning end spots og lamper.
✷✷ Hvis du vil have en varm glød, skal du gå efter lys på 2700 kelvin (farvetemperatur, som viser, hvilken lysfarve LEDpærerne har). Og se lyset tændt i forretningen, før du køber. Ofte er det mere hvidt, end man tror.
✷✷ ”Ildfluer” med laser ser flot ud både sommer og vinter. Men pas på, at børn ikke ser direkte ind i laseren, advarer Jesper Garde Kongshaug.
✷✷ Vil du lyse på noget i haven, et træ, en busk, eller planter om sommeren, skal du bruge 3.000-4.000 kelvin i lamperne.
Chefgartner Tom Knudsen anbefaler
✷✷ Lad lyskæderne sidde hele året. Løvet dækker om sommeren, og du slipper for at montere og afmontere. Og du undgår at ødelægge knopperne på de tidligt-blomstrende planter som f.eks. vinterblomstrende vækster, f.eks. troldnød, kejserbusk og vinterjasmin.
✷✷ Pynt buksbom eller andre små krukkevækster med lys. Virkningen er fantastisk.
✷✷ Har du espalierede træer, er det oplagt at sætte lyskæder på.
✷✷ En tønde eller lignende med lyskæder – ren julestemning.
✷✷ Montér lyskæderne langs grenen og brug stammen som samlingspunkt. Det tager tid, men resultatet er smukkere end at lade lyskæderne hænge som guirlander.