Ukrudt i maden

Torsdag, 3. maj 2012
af Redaktion
Sådan bruger du mælkebøtter og skvalderkål til at lave de skønneste forårsretter...
En lækker laksemad med ramsløg- og skvalderkålspesto  Foto: Frank Kirkegaard Hansen
En lækker laksemad med ramsløg- og skvalderkålspesto Foto: Frank Kirkegaard Hansen

Af Frank Kirkegaard Hansen

Af mælkebøtterne er de unge blade rigtig gode i salatskålen, men hele planten kan bruges og siges at have helbredende egenskaber. Den er vanddrivende og skulle også være god for fordøjelsen og mod ledsmerter. Af blomsterne kan du lave mælkebøttevin eller mælkebøttedrik.
Husk at mælkebøtteroden skal tages med op, hvis du vil undgå, at mælkebøtten skyder igen

Skvalderkål
Skvalderkålen bruges ligesom spinat til stuvninger, i tærter, supper og lignende. Den er sandsynligvis indført af klostermunkene, der brugte den som grønt indslag i maden, og som lægeplante mod podagra.
Det gælder om at bruge de nye, friske skud af skvalderkålen, og de kommer som bekendt i en lind strøm sæsonen igennem.

Hønseføde
Høns elsker både mælkebøtter og skvalderkål, så de kan hurtigt rydde forårshaven for de uønskede vækster. Vær dog opmærksom på, at de også hakker i stauderne, hvis de ikke får ukrudt nok.

Brændenælder egner sig også godt til madlavning. Læs mere her...

Masser af gode haveting i Familie Journals Shop