Plysbjørn med pristække

Søndag, 29. marts 2009
af Redaktion
41 sort-hvide Peter Plys-tegninger indbragte for nylig ca. 10 mio kr. på auktion
Indbegrebet af en blæsevejrsdag: »Og så gik de over til Kængus hus med hinanden i hånden og råbte hele tiden "ikke?" og "hvad?" og "jeg kan ikke høre!". Nogle af retgningerne har baggrund, i andre forekommer figurerne midt i teksten, hvilket gør Plys-univ
Indbegrebet af en blæsevejrsdag: »Og så gik de over til Kængus hus med hinanden i hånden og råbte hele tiden "ikke?" og "hvad?" og "jeg kan ikke høre!". Nogle af retgningerne har baggrund, i andre forekommer figurerne midt i teksten, hvilket gør Plys-universet ekstra levende. Solgt for 410.000 kr.

A.A. Milnes (1882-1956) fortællinger om Peter Plys, bjørnen med den meget lille forstand, udkom i 1926 efter at være startet som radiooplæsninger på BBC's juleudsendelser og fortsættelsen 'Peter Plys og hans Venner' to år senere.

»Og et øjeblik efter hørte jeg Peter Plys - bums, bums, bums
- gå op ad trappen efter ham.« Solgt for 772.000 kr.

Teksten styrkes på smukkeste vis af E.H. Shephards (1879-1976) tegninger. Shephards fremgangsmåde var at lave en blyantsskitse, og efter at have dækket bagsiden med grafit at overføre denne til kunstpapir og derefter tegne efter med tusch. Til senere udgaver farvelagde Shephard tegningerne med vandfarve - de kan ses i Gyldendals luksusudgave - men kendere foretrækker dem i sort-hvid.

Priserne helt i top
En række af Shephards original-illustrationer har for nylig været til salg hos Sotheby's, hvor priserne forudsigeligt nok gik gennem taget. De 41 tegninger indbragte 1.262.863 pund (ca. 10 mio. kr.).

»Der var engang for meget længe siden, vist så længe siden
som sidste fredag, at Peter Plys boede helt alene i en skov under
navnet Sanders. Hvad betyder 'Under Navnet'? spurgte Jakob.
Det betyder, han havde det navn skrevet med guldbogstaver over
sin dør og boede under det.« Solgt for 534.000 kr.

I Peter Plys-bøgerne har dyrene hver sin personlighed: Den frygtsomme Grisling, det melankolske Æsel, den bestemmesyge Ninkaninus, den fremmedordselskende Ugle, og bøgerne kan læses på mange planer. En psykolog har således gjort opmærksom på vigtigheden i at udlægge honningdepoter i tilværelsen, så man har noget at se frem til.

Af Henrik Bering, Antik & Auktion
Foto: Sothesby's

»Måske, sagde Plys, »somme tider er det et væseldyr, og
somme tider er det det ikke, men man kan aldrig sige det helt
sikkert,« og så gav han sig atter til at følge sporet. Grislingen
kikkede lidt på ham og løb så efter ham...« Solgt for 915.000 kr.

Læs mere om Peter Plys-tegningerne og samarbejdet mellem forfatter og tegner her

Læs også...
Har du en formue på loftet?
Antikke kataloger på nettet