Kære Puk
Kan jeg sige nej til at passe hunden?
– Jeg er ikke god til at være sammen med andre mennesker, så får jeg angst, fortæller Natascha. Men lige netop i Klub Ligeværd vil hun gerne være, for der er andre, som har det som hende. – Og der taler vi om, at vi er forskellige, men at vi alle sammen på vores egen måde er guld værd, fortæller hun.
Holdet, som driver Klub Ligeværd, består blandt andet af Anne Kurup, 65, og Sussi Friberg, 41, som begge bor i Nakskov.
Klub Ligeværd har eksisteret siden 2012 og er en del af Foreningsfællesskabet Ligeværd, der er et fællesskab dannet af seks organisationer, som på hver deres måde arbejder på at skabe bedre vilkår for mennesker med særlige behov. Klub Ligeværd Lolland har særligt fokus på de sociale vilkår for unge.
– Det er vigtigt for os at slå fast, at vi ikke er behandlere eller pædagoger. Vi repræsenterer ikke systemet. Vi er bare nogle frivillige, som ønsker at bringe glæde ind i de unges liv, forklarer Anne.
Læs også: Charlotte lider af arveligt forhøjet kolesterol, som også kaldes "den tavse sygdom"
– Vi har autisme i familien, så jeg ved, hvad det vil sige at være ung og ensom, siger Anne. Så nu vil hun bruge sin erfaring og gøre en forskel for andre unge. – De skal have et ungdomsliv, hvor de også kan gå i byen og møde nye mennesker, få sig en øl og måske en kæreste, som andre unge gør. Hvis de altså har lyst til det, smiler hun.
I 2010 valgte Nakskov kommune at lukke Grøn verden, som var en mini-zoo, hvor Natascha og omkring 30 andre kunne arbejde i beskyttet beskæftigelse.
– Vi var en gruppe borgere fra Vestlolland, som forsøgte at samle penge ind til at redde Grøn Verden. Vi samlede pengene ind med et løfte om, at vi ville betale dem tilbage, hvis vi ikke kunne få Grøn Verden til at køre igen, fortæller Sussi.'
Læs også: Christa er ramt af ALS - men derfor er livet stadig værd at leve
Natascha er mentalt handicappet og derfor på førtidspension. Før lukningen arbejdede hun i beskyttet beskæftigelse som dyrepasserassistent. Men da Grøn Verden stoppede med at eksistere, var der pludselig også meget af det, Natascha havde at stå op til, som forsvandt, og dagene hjemme blev lange.
Grøn Verden blev aldrig åbnet igen, selv om Nakskovs borgere gjorde en stor indsats for at beholde deres mini-zoo. Da Sussi og de andre borgere ville betale pengene tilbage, ville mange af de, der havde støttet dem, ikke have pengene. ”Brug dem på de unge, som ikke længere har et job,” sagde de fleste. Og det var her, Anne begyndte at arbejde frivilligt og hjælpe med at etablere Klub Ligeværd.
læs også: Hella Joofs 10 bud til kvinder
Når det bliver mandag og klokken er 18, begynder de i klubben med at lave mad sammen.
De første klubaftener mødte kun et par stykker op. I dag er der omkring 15 personer i klubben. De fleste er i alderen 20 til 30, men der er også medlemmer, som er over 40, for alder betyder ikke så meget.
– Fælles for dem er, at de har boglige, funktionsmæssige, sociale eller indlæringsmæssige vanskeligheder, siger Sussi.
Anne og Sussi kan ikke få de unge i stand til at gennemføre en uddannelse eller få dem ud på arbejdsmarkedet. De kan ikke skabe en hverdag med et arbejde at passe, som Grøn Verden kunne.
– Vi ved ikke nok til at kunne løse den slags store problemer. Men vi er en dråbe i noget større, som kan lette livet lidt, siger Anne.