Anders og Marina Blichfeldt: Vores julebog er fuld af følelser

Onsdag, 6. december 2023
Johan Isbrand
Foto: Søren Jul Lamberth
Rocksanger Anders Blichfeldt og hans kone Marina har forfattet en julekalender for voksne i bogform under titlen ”Himlen tur-retur”, og i år har Anders datteren Alma med på juleturné.
– 2. juledag er vores hjem altid ramme om en stor julefrokost. Vi bliver omkring 30 personer inklusive et par gamle venner, der nærmest hører til familien, fortæller ægteparret og det nybagte forfatterpar Anders og Marina Blichfeldt.
– 2. juledag er vores hjem altid ramme om en stor julefrokost. Vi bliver omkring 30 personer inklusive et par gamle venner, der nærmest hører til familien, fortæller ægteparret og det nybagte forfatterpar Anders og Marina Blichfeldt.

I 2020 medvirkede sangeren og musikeren Anders Blichfeldt og hans familie i dokumentarserien ”Kendisfamilier” på TV 2 Charlie. Her luftede han og hustruen Marina på et tidspunkt nogle tanker om at skrive en kogebog.

– Jeg gætter på, at det er netop den lille passage i udsendelsen, der er årsagen til, at forlaget Eksistensen i begyndelsen af året henvendte sig og spurgte, om jeg kunne tænke mig at skrive en julebog, siger Anders, 59.

Forlaget udgiver nemlig hvert år en bog, som er en slags julekalender for voksne i 24 afsnit. Og forespørgslen havde den virkning på sangeren, at idéen til en moderne julefortælling straks dukkede ud af det blå.

– Når idéen melder sig med det samme, tøver jeg ikke med at sige ja. Så det gjorde jeg. Jeg vidste, at hovedpersonen skulle være en mand. Han havde netop mistet sin kone, men selv om hun befandt sig i det hinsides, var ægtefællerne på mystisk vis stadig i stand til at tale med hinanden. Og som handlingen skred frem, skulle det vise sig, at der var en årsag. At de havde en opgave, de var nødt til at løse i fællesskab, inden de kunne tage endegyldigt afsked med hinanden.

Han talte med sin ét år yngre livsledsager om sit oplæg. Og Marina blev med det samme så grebet, at de endte med at skrive bogen i fællesskab.

”Himlen tur-retur” er den kommet til at hedde, og hovedpersonerne er muntert blevet døbt Kjeld og Yvonne lige som det folkekære ægtepar fra Olsen-Banden-filmene.

– Den foregår naturligvis i de 24 decemberdage op til jul, og det fik os til at tænke over de refleksioner og følelser, mennesker kan have i anledning af højtiden. Bogen er derfor kommet til at handle om både familie, ensomhed, sorg og tab. Derudover er julen og nytåret jo afslutningen på året, og det er også et markant tema i bogen, at noget slutter, mens noget andet begynder. Sideløbende bevæger Kjeld sig fra en mørk tilstand hen mod noget lysere, forklarer Marina, som også har læst ”Himlen tur-retur” ind som lydbog.

Garanti for hvid jul

Fra forlagets side havde parret fået en omfangsmæssig begrænsning, der hed 125 sider. Længere måtte værket ikke være.

– Vi måtte derfor skære meget fra undervejs for at nå i mål. Begrænsningens kunst er ofte den sværeste, filosoferer Anders.

Han og Marina var faktisk kommet bagud i skriveprocessen, da de i foråret måtte flytte til Herning i to en halv måned. Her skulle Anders medvirke i Queen-musicalen ”We Will Rock You”. Og de nye omgivelser viste sig at blive en gave.

– Her blev vi ikke forstyrret af hverken børn, børnebørn eller venner, og hver aften, når Anders var færdig på teatret, sad vi og skrev. I løbet af dagen blev det også til lidt skriveri. Og pludselig kunne vi sætte det sidste punktum, siger Marina.

Parret bor til daglig i Hillerød og har sammen fire børn: Thomas, Jakob, Benjamin og Alma, som i dag er 32, 29, 25 og 21 år, og alle er flyttet hjemmefra. Børnebørnene er også begyndt at melde deres ankomst. Foreløbig er det blevet til tre piger på henholdsvis fire, to og ét år.

– Hvert andet år plejer vi at holde jul med samtlige børn og børnebørn her i Hillerød. De øvrige år har de mulighed for at fejre højtiden med deres partneres familier. I år bliver det dog en anderledes familiejul. Vi har inviteret børn og børnebørn til Hemsedal i Norge. Inklusive to af børnenes kærester bliver vi 11 personer. Vi tager færgen lillejuleaften og ankommer til Oslo juleaftensdag. Vi har medbragt julemaden i form af kasser med lækkerier fra Aarstiderne. Den kommer til at stå på confiterede andelår og andet, der er let at varme. Og derudover bliver det selvfølgelig fantastisk at kunne stå på ski og kælke i Hemsedal og i det hele taget for en sjælden gangs skyld opleve en jul med garanti for sne, siger Anders.

Rejsen til de sneklædte fjelde bliver dermed ægteparrets julegave til deres børn.

– Men børnebørnene skal naturligvis ikke snydes for gaver af den helt klassiske slags med farvestrålende papir og bånd omkring, fastslår Marina.

Vågne tilhørere i kirken

Anders har været musiker siden sin pure ungdom, og ikke mindst som frontmand i bandet Big Fat Snake har han i over tre årtier fået danskerne til at rocke. Marina har spredt sig mere i sit arbejdsliv, hvor hun har arbejdet på både advokatkontorer og i ministerier og senest har ejet en kaffebar. De seneste to år har hun dog arbejdet for sin ægtemand.

– Jeg er blæksprutte og kreativ sparringspartner og tager mig blandt andet af alt, hvad der hedder økonomi, budgetter og kontrakter, fortæller hun.

Hun har således samlet alle trådene til Anders’ aktuelle Danmarksturné, ”Min allerbedste jul”, hvor han i selskab med datteren Alma og et liveband synger julen ind.

– I forhold til Anders’ tidligere juleshows, hvor den har fået hele armen med filmoptagelser på en 10 gange fire meters storskærm, har vi denne gang lavet en mindre og hyggeligere opsætning, hvor scenografien er et juletræsmarked, siger Marina.

Ud over turnéen med datteren har Anders traditionen tro også omkring 10 solokoncerter i danske kirker i julen.

– Jeg holder meget af kirkekoncerterne. Her er jeg altid sikker på at få et vågent publikum. Tilhørerne er primært folk, der er fortrolige med kirkerummet, og som ikke begynder at småsnakke under ens optræden. Man møder heller ikke folk, der har tømt en flaske rødvin hver, og som farer frem og tilbage mellem tilskuerrækkerne og toilettet. Jeg tror, alle musikere har brogede erfaringer med dele af publikum, der har fået, så hatten passer, griner han.

Derudover har han netop i landets kirker gjort mange spændende bekendtskaber.

– Når jeg optræder i en kirke, er det typisk menighedsrådsformanden eller organisten, der står for arrangementet. Det er altid dybt engagerede mennesker, der brænder for kulturen og nærmiljøet. Det har været interessant at lære den del af Danmark at kende.

Ofte ligger årets sidste julekoncerter meget tæt på juleaften.

– Også i år skulle jeg og Alma faktisk have spillet en koncert 22. december, men den blev flyttet. Nu ligger vores sidste koncert 17. december i Rødovre. Det er rart også som musiker at kunne holde lang juleferie, siger Anders Blichfeldt.

Det er en ny og uvant, men også dejlig følelse at sidde med sit første bogværk i hånden og genlæse en passage eller to, som Anders og Marina Blichfeldt gør her.
Det er en ny og uvant, men også dejlig følelse for Anders og Marina Blichfeldt at sidde med deres første bogværk i hånden og genlæse en passage eller to.
Foto: Søren Jul Lamberth