Astrid er betjent og strikker politibamser: De hjælper utrygge børn

Fredag, 12. april 2024
Greta Johannsen
Foto: René Schütze
Astrid er betjent i Nordjyllands Politi, og gennem sit arbejde har hun mødt rigtig mange små børn, der var ulykkelige, fordi forældrene var kede af det. Nu har hun skabt en bamse, der kan være en blød ven på en hård dag.
Astrid og bamserne

Politibetjent Astrid fra Nordjyllands politi er bevæbnet med pistol og håndjern, men med sig har hun også en lille strikket bamse i blå jakke og blå bukser med en stjerne på skulderen. Bamsen er en ‘’Bamselommeven’’, som Astrid og de andre betjente i Aalborg tager med ud på patrulje.

Politibilerne i Nordjylland er nemlig udstyret med bamser, og ekspeditionen på politigården i Aalborg får dagligt besøg af bamser, der bliver indleveret på stationen af strikkeglade kvinder. På sigt vil der måske ligefrem være flere bamser end personale hos politiet – og det er alt sammen Astrids skyld.

Lommebamsevenner
Foto: Rene Schutze

– Jeg kører som politibetjent i vores beredskab, og tit er jeg og vores kolleger de første ude på stedet. Vi bliver kaldt ud til mange forskellige ting, måske et færdselsuheld eller måske hjem til en familie, hvor der har været et så voldsomt skænderi, at nogen har tilkaldt politiet. Nogle gange er der børn på stedet, og det kan være rigtig svært at berolige et mindre barn i så presset en situation. Børn kan være utrøstelige eller chokerede og indadvendte. I de situationer er det rart at kunne hjælpe barnet, også fordi forældrene så også bedre kan slappe af, siger Astrid.

– Før havde jeg altid en slikpind i lommen, som jeg tilbød børnene, når jeg kom ud til en voldsom situation, hvor et barn var involveret. Selvfølgelig spurgte jeg lige forældrene først, om deres barn måtte få slik, men en slikpind kan godt have en beroligende effekt, fordi barnet bliver optaget af den, og så kan moderen eller faderen slappe lidt mere af og få ro til at forklare, hvad der er sket. Alligevel havde jeg i længere tid tænkt over, om vi ikke kunne gøre mere for de børn, for en ulykke kan jo være en forfærdelig oplevelse, siger Astrid.

Det var på en af de opgaver, Astrid fik den gode idé. På vej væk fra stedet passerede hun en ambulance og opdagede pludselig, at der lå en bamse på forsædet.

”Sådan en skal vi da også have”, tænkte hun, og samme dag efter fyraften fandt hun strikkepinde og garnrester frem, for Astrid har mange talenter.

Strik til politiet

Hun er nemlig også ret god til at strikke, så hun vidste med det samme, at det, hun ville strikke, skulle være ”en blød ven på en hård dag”, som politiet i Aalborg senere kaldte Astrids bamser.

– Jeg tænkte, at bamsen skulle strikkes i de farver, vi har på bukser og jakke, mørkeblå og lyseblå, og så en rest guld til en stjerne på skulderen, siger Astrid.

Den første bamse blev færdig i januar, og Astrids leder og kolleger tog godt imod den nye strikkede kollega.

Nordjyllands politi bruger lommebamsevenner
Foto: Rene Schutze

Der blev hurtigt brug for flere bamser, men selv om Astrid elsker at strikke, har hun desværre ikke ubegrænset fritid.

– Jeg nævnte idéen om en lommebamseven for min strikkeveninde, Ulla. Hun gik straks i gang med selv at strikke bamser og oprettede også en Facebookgruppe, så vi kunne få fat i endnu flere strikkere, siger Astrid.

Det har receptionen på Politigården også mærket. Der kommer kunder, der ikke leder efter hittegods, men tværtimod afleverer bamser til brug for betjentene, og der er brug for mange bamser.

Politiet i Nordjylland har allerede afleveret mange bamser til børn, der har haft brug for en bamse at kramme, og en bamse man også kan bruge bagefter, når tingene er blevet bedre.

– Jeg håber, at børnene vil gemme bamserne, og så kan man jo også fortælle ”politibamsen” noget, som man ikke turde sige til politibetjenten, da han eller hun var der. Nogle gange er det bedst at have en rar og blød ven, der bare er der og ikke snakker så meget, siger Astrid.

Derfor kører bamserne nu med på patrulje rundt omkring i Nordjyllan og hjælper store og små børn, og snart får Bamsebetjenten selv en ny makker. Astrid er nemlig ved at lave en opskrift på en hæklet bamse.

Vil du strikke?

Foreløbig er det kun Nordjyllands Politi, der bruger Astrids Lommebamsevenner, men de vil meget nødig løbe tør for bamser. Vil du også gerne strikke en bamse til politiet, skal du altså aflevere den på en af Nordjyllands Politi stationer. Du kan se de nøjagtige adresser på: www.politi.dk/nordjylland.

Du kan læse mere om projektet hos Facebookgruppen: Bamselommevenner/Nordjyllands Politi

Vil du strikke en bamselommeven, så kan du finde strikkeopskriften her.