Broderi er bedre end valium

Tirsdag, 20. december 2016
af Helle Lyngbo. Foto: Henrik Bjerg
Pelse Asboe er født, før astmamedicinen blev opfundet, og som barn trivedes hun bedst med stille sysler i lænestolen. I dag driver Pelse Danmarks eneste ”rene” broderiforretning og har fuld fart på hele året – og ikke mindst i juletiden.
Pelse Asboe med julebroderier

Reelt er det sygdom, fejldispositioner og afslag, der er skyld i, at Pelse Asboe i dag driver Danmarks eneste broderiforretning.

Det skulle man ellers ikke tro, når man ser hende svømme som en fisk i vandet blandt kunder, korsstingspuder og garndukker i den smalle og hyggelige butik på Nørre Allé i Aarhus.

Så snart klokken ringer, hopper hun, lille og vimmer, fra baglokalet, hvor kollegerne monterer julekalendere, ind i hjertet af butikken. Her op til jul kommer kunderne meget ofte med et færdigt broderi under armen, som de ikke selv kan eller vil montere. Og ellers vil de købe en ny portion mindfulness – for det er er jo præcis det, broderi er: Korssting er fred for sjælen.

Læs også: Brug broderier på andre måder

Broderier overalt

At 56-årige Pelse selv tidligt blev en dygtig brodøse, kan hun takke det forhold, at effektiv astmamedicin endnu ikke var opfundet i 60’erne, da hun voksede op.

– Jeg kunne ikke meget andet end at sidde stille i en stol hele min barndom. Min astma var så slem, at jeg ikke sov igennem uden anfald, førend jeg gik i
4. klasse, siger Pelse.

Hendes mor arbejdede kun halvtid, så om eftermiddagen øvede de to højtlæsning og broderi.

Derfor var Pelse mere end habil med en broderenål, da hun søgte ind på håndarbejdsseminariet i Kerteminde. Uheldigvis var hun knap så habil til at tjekke studieplaner, så hun kom til at søge ind et år, hvor det stoftryk, hun ellers havde kastet sin kærlighed på, slet ikke blev udbudt som hovedfag. Der var kun broderi...

Siden da har Pelse solgt og tegnet mønstre til hundredevis af puder - se nogle af dem i galleriet herunder:

Pelses fine puder