Kære Puk
Kan jeg sige nej til at passe hunden?
Danmark bliver ofte drillet af de andre skandinaviske lande med, at vi ikke engang kan forstå, hvad hinanden siger. Danmark har nemlig mange forskellige dialekter, som gør, at det kan være svært at forstå hinanden fra landsdel til landsdel.
Men i fremtiden kan det blive langt sjældnere, at man hører de danske dialeker, ifølge Viggo Sørensen, der er centerleder ved Peter Skautrup Centeret for Jysk Dialektforskning.
- På et eller andet tidspunkt vil dialekterne være væk, siger han til DR den 29/8 2016.
Viggo Sørensen fortæller, at dialektforskere allerede i dag siger, at det, vi kender som dialekter, i virkeligheden er regionalsprog.
- Det vil sige dansk rigssprog med de samme ord, vi kender fra rigsdansk, men bare udtalt på en speciel måde, der er præget af den tidligere dialekt, siger han til DR.
For 150 år siden talte 90 % af danskerne ikke andet end dialekt. Peter Skautrup Centeret for Jysk Dialektforskning er nu i gang med at indsamle materiale til en dialektordbog. Ordbogen vil indeholde ord fra mange forskellige jyske dialekter.
- Dialekterne har en umådeligt stor placering i den danske kulturhistorie. Med Ordbogen kan man så slå op, når man støder på dialekt-ord i fremtiden og ikke ved, hvad de betyder, siger Viggø Sørensen til DR.
Hvis du holder af den sønderjyske dialekt, så fortvivl ikke. Viggo Sørensen mener nemlig, at det er en dialekt, der vil holde længere ved end de andre. Det forklarer han til DR med, at sønderjyderne er specielle historisk set.
- De kom først til DAnmark i 1920, og i en lang periode inden har de haft tysk skolesystem. Så der er meget, der taler for, at det danske rigssprog ikke har gjort sig helt så kraftigt gældende i Sønderjylland som andre steder.