Eget firma trods sygdom

Mandag, 16. februar 2009
af Kurt Balle Jensen, Foto: Jørgen Ploug
En ekstremt sjælden sygdom har gjort Pia Christensens tilværelse til en kamp med stribevis af nederlag, men nu har hun startet et nyt liv med tilbud om undervisning i egen vævestue.

Selv om Pia Christensen kun er 140 centimeter høj, har hun altid turdet tænke stort, og hun har nægtet at lade sig knække, selv om livet har budt på megen modvind. Pia er 32 år, og hun kan fortælle en historie, der på én gang er barsk og smuk.

Mange nederlag som barn
Pia har Carpenters syndrom. En sygdom, der giver lille vækst, deformt kranie og for nogles vedkommende også talebesvær. Det er en sygdom, som er ekstremt sjælden. - Som barn ville jeg bare have et almindeligt liv. Jeg ville ikke være anderledes, men det var jeg, og selvfølgelig blev jeg drillet, og selvfølgelig var der mange nederlag, siger Pia. Hun var så lille, at hun i mange år kunne ligge i søsterens dukkevogn, og hun var igennem 25 operationer, før hun blev 13 år.

Endte med uddannelse som lærer
- Da jeg gik ud af folkeskolen, ville jeg være noget med køkken, fordi jeg er så glad for at lave mad og bage. Men det kunne jeg ikke klare, og jeg tog i stedet på højskole. Her havde jeg en lærer, der sagde, at jeg var rigtig god til at væve, og det endte med, at jeg tog en uddannelse som håndarbejdslærer med speciale i vævning. Men jeg kunne ikke få arbejde, og selv om jeg var i job med løntilskud, og man var glade for mig, blev det alligevel til afslag.

Underlige jobafslag
Selv er Pia ikke i tvivl om, at de mange afslag skyldtes hendes udseende. - Der blev givet mange underlige begrundelser. Og da jeg til sidst fik afslag fra et værksted, hvor jeg var den eneste uddannede væver blandt ansøgerne, gav jeg op. Det var ellers mit drømmejob, men man valgte at genopslå stillingen frem for at ansætte mig. Pia så på hus, og hun faldt helt for det lille og billige hus i Mjels med udsigt til sø og frodig natur. Når ingen ville ansætte hende, måtte hun jo skabe sin egen arbejdsplads.

Startede eget firma
Loftetagen på det gamle hus blev forvandlet til en lys, indbydende vævestue. Hun skaffede væve fra nær og fjern, der bare stod og ikke blev brugt, og hun oprettede sit eget firma, Pias Væv og Sy. Hun har netop startet sit første kursus med fire kvinder i alle aldre. For mig er det dejligt at være med til at holde liv i og udvikle et gammelt håndværk, siger hun. Pia har med vævestuen skabt sig et arbejdsliv, som hun er glad for, og en udadvendt tilværelse, hun nyder. - Selv føler jeg, at jeg nu har fået en drøm opfyldt. Men jeg har måttet kæmpe for det, siger Pia.