Livshistorier
Min gæstfrihed blev taget for givet
Han er far til to dejlige piger. Han var aktiv - dyrkede løb og cykling. Han elskede sit job, hvor han arbejdede med ledelse. Han nød turene på sin motorcykel, som han havde kørt på i 27 år. Det var i store træk 47-årige Jes Jensens liv. Før december 2008.
GENOPTRÆNING
For Jes har det i høj grad handlet om at få sit liv tilbage, hvorfor han også har taget sin genoptræning meget seriøst. Genoptræningen i offentligt regi er, synes Jes, mest lagt an på ældre mennesker. Derfor var han glad for, at han kom i kontakt med Neuroklinik i Århus, som han haft to ophold a seks ugers varighed på. Det første betalt af kommunen og det andet for egen regning.
Faldt ned af stigen
Jes ville hænge et rådyr op, han havde skudt på en jagt et par dage tidligere. - Det skulle gå stærkt, og jeg fandt en stige, som jeg faldt ned af. Stigen ramte mig på halsen, og dyret landede ovenpå. Det tænkte jeg ikke nærmere over. Det var bare et lille uheld, forklarer Jes Jensen. Heller ikke den efterfølgende hovedpine lagde familiefaren noget synderligt i.
Skæv i hovedet
Et par dage senere var det datteren Emmas 12 års fødselsdag, så han var med, da der blev pakket gaver ud. - Han snakkede mærkeligt, og han så skæv ud i hovedet, husker Kirsten. - Jeg sagde med det samme: "Jeg tror, du har fået en blodprop. Jeg går ud og ringer efter en ambulance".
Der var engang - indtil december 2008
- at Jes var husets handymand. Nu har
Kirsten lært at bruge en slagbore-
maskine
Tre en halv måned på sygehuset
Lægerne i Århus konstaterede hurtigt, at det var en blodprop i hjernen. Det slag, han fik på halsen af stigen, havde forårsaget blodproppen. Der var pyntet til jul i det hyggelige, lavloftede hus, men med ét var julestemningen borte. Jes var hjemme to dage omkring jul og det samme omkring nytår, men ellers lå han på sygehuset i tre en halv måned.
Humor som medicin
Døtrene, Emma på 13 og Mille på 14, klarede situationen flot, synes Kirsten. Det stærke familiesammenhold hjalp dem gennem krisen. De tre piger og familiens humoristiske sans har været vigtige faktorer for Jes. - De har betydet meget, og det har været dejligt, at vi har kunnet takle det med humor. Humor løser intet, men den gør alting meget lettere at komme igennem, mener Jes
- Tak, Mille. Jes er glad for,
at døtrene er søde til at
give en hånd, når jakken
skal lynes
Husets nye handymand er en kvinde
Alle rytmer i hjemmet blev brudt. Jes stod for madlavningen, og det var ham, der klarede handymand-arbejdet i hus og have, så Kirsten måtte lære, hvordan slagboremaskinen virker, for blodproppen har nedsat funktionen i Jes' venstre arm.
Livet er kun til låns
Emma og synes, deres far er på det mentale plan er den samme som før. Næsten. Bortset fra, at han måske er blevet lidt sødere. - De synes nok, jeg er sødere, men det er ikke, fordi jeg ikke gerne vil stritte imod, siger Jes. - Jeg tror, man bliver lidt forskrækket, når man opdager, at livet kun er til låns. Før vidste jeg godt, at ingen levede evigt, men jeg var sikker på, at jeg ville blive den første.
Læs mere om blodpropper i hjernen på Hjernesagens hjemmeside
Af Bo Nielsen
Læs også:
Lam og stum efter blodprop i hjernen