Fik ro i sit hjerte

Mandag, 26. januar 2009
af Erik Pedersen, Foto: Birger Vogelius
I 2004 blev et hjerte i helikopter fløjet ind til Peter Hvestendahl, der lå klar til at få det transplanteret. Familie Journal opfylder i dag hans ønske om at flyve i den samme helikopter.
Foto: Birger Vogelius
Foto: Birger Vogelius

I dag er det er anden gang, Peter Hvestendahls hjerte skal flyve i redningshelikopter. Første gang var uden ham. Lige netop nu er han ved at få sit højeste ønske opfyldt: At flyve med den selv samme redningshelikopter, som i 2002 hentede hans nye hjerte og bragte det til Rigshospitalet, hvor det reddede hans liv.

Kun et hjerte kunne redde ham
I år 2000 skete der noget helt uforudset. - Jeg fik en blodprop i hjertet, mens Ulla og jeg var i sommerhuset, fortæller Peter. Ulla, som er Peters kone, fik overtalt ham til at blive undersøgt, og lægen handlede omgående. - Jeg fik den temmelig chokerende meddelelse, at man ikke kunne gøre noget for mig i min nuværende situation. Mine kranspulsårer lå forkert, og hjertet var så forstørret, at pumpeeffekten var helt nede på 16 procent. Der var kun én udvej, hvis jeg skulle overleve, og det var at give mig et nyt hjerte.

Vil nyde de sidste år
Stærkt tilskyndet af sin familie traf Peter beslutningen om at lade sig transplantere, og han blev sat på venteliste til et nyt hjerte. Den 10. november 2004 klokken 09.10 blev der ringet fra Rigshospitalet om, at et hjerte var på vej til ham og han fik transplantationen samme eftermiddag. - Jeg har i det store og hele haft det rigtig godt siden, siger Peter, der dog ikke kommet tilbage i arbejde. - Nej, for jeg ville gerne bare nyde mine sidste år…

En stille peter
Nu kommer kaptajn Michael Del Ray og fortæller, at helikopteren er klar til afgang, og han fører os ud på start- og landingspladsen til S-61'eren. Efter turen er det en meget stille Peter forlader helikopteren. - Det har været en fantastisk oplevelse og et meget, meget stort ønske, som jeg har fået opfyldt i dag. For seks år siden kom mit hjerte flyvende ind til mig på Rigshospitalet. Nu, hvor jeg selv har været deroppe, føler jeg, at ringen er sluttet.

Af Erik Pedersen

Læs også Landevejen blev mit hjem