Kære Puk
Skal fotos af hans kone stå fremme?
- Karen tog over, hvor mine forældre ikke kunne, siger 41-årige Lisbeth Zornig Anderse. De to kvinder lærte hinanden at kende for snart 30 år siden, da Lisbeths tre brødre var blevet fjernet fra hjemmet og Lisbeth selv ringede til kommunen og bad om også at komme væk.
Opskriften var kærlighed
Karen var pædagog på den sociale institution, som blev Lisbeths endestation efter mange ophold på forskellige børnehjem. Nemlig Hylleholt Husgerningsskole i Fakse Ladeplads.
- Første gang, jeg blev anbragt, var jeg kun et spædbarn. Siden røg jeg ind og ud af institutioner. Jeg har oplevet pædagoger gøre forskel på børn og tolerere vold. Men sådan var det ikke, da jeg kom på Hylleholt. Her blev vi behandlet som børn og som individer og fik kærlighed og omsorg. Karen supplerer:
- Vi satte faste rammer op for dem og inddrog dem i en dagligdag, der kunne ruste dem til livet. Opskriften var også masser af kærlighed. Masser af kærlighed.
Hjem til Karen
Karen spottede hurtigt Lisbeths potentiale.
- Lisbeth var og er en usædvanlig intelligent pige. Og da hun kom til os, smittede hendes viljestærke beslutning, om at opføre sig ordentlig af på resten af hendes liv. Og hendes succeser begyndte.
- Karens mand Børge var min lærer i skolen, og det blev naturligt, at jeg var meget hjemme hos dem og deres børn, fortæller Lisbeth, som i dag selv fem børn i alderen syv til 20 år.
- Mine brødre er en helt anden historie. En har begået selvmord, og de to andre er blandingsmisbrugere. Min mor har jeg stadig kontakt til, og hun er gået hen og blevet en rigtig dejlig mormor for mine børn, siger Lisbeth, hvis kæreste Frode bor i Norge.
Vi vil forstyrre
I dag er Lisbeth administrerende direktør i it-virksomheden "Specialisterne". Hun har en længerevarende universitetsuddannelse som cand. polit. og tilmed et usædvanligt velfungerende familieliv. De to kvinders mangeårige venskab og næsten familiære forhold har resulteret i en lang række foredrag og medvirken i bøger om den sociale arv og mønsterbrydere.
- Vi vil forstyrre, som vi kalder det. Fortælle med Lisbeth som eksempel, hvor vigtigt det er at redde børn fra ødelagte familier, fortæller Karen, og Lisbeth fortsætter:
- Vi kalder vores foredrag for "Børnehjemsungen og socialpædagogen", og vi tager ud til alle, der vil høre en historie som min. Så med min personlige historie håber vi at kunne gøre en forskel, siger Lisbeth.
Bøger
Af Lisbeth Kristine Cederay
Læs mere om Karen og Lisbeth og deres foredrag (link fjernet)
Læs også:
Nonne tur/retur