Helene er stolt af at synge på dansk

Mandag, 17. august 2009
af Redaktion
Helene Blum, 29, giver dansk folkemusik et moderne præg, og anmelderne verden over jubler over hendes debutcd ”En gang og altid”. Selv er hun stolt af at synge på sit eget sprog
Helene er stolt af at synge på dansk
Helene er stolt af at synge på dansk

Hun er en klar stjerne og et hit inden for folkemusikken, og hun formidler den danske sangskat, så de jubler verden over. Hun er på engelske og svenske playlister og giver jævnligt koncerter i Japan, Tyskland og Canada - og herhjemme selvfølgelig. En Grammy står også allerede i reolen, og en stak af begejstrede anmelderroser følger Helenes nye udgivelse "En gang og altid"

Helene Blum

Læs mere om, og lyt til den unge, danske folkesanger på Helene Blums hjemmeside

Pladen var længe undervejs
Helene Blum har lige udgivet sin første, egenproducerede cd fra sit og ægtefællen Harald Haugaards nyåbnede pladeselskab. Helene og Harald bor midt i Svanninge Bjerge ved Faaborg. I et gammelt godshus med masser af plads til flygel, violiner og guitar og deres klange og sange. - Jeg har været tre år undervejs med min plade. Det er lang tid, jeg ved det. Men det skulle være den helt rigtige plade med den musik, der er blevet mit andet sprog. Eller mit første, siger hun leende.

Ikke til store pladeselskaber
Den helt nye cd er en herlig blanding af nye og gamle sang i Helenes version, plus enkelte sange, hun selv har lavet melodi til. - Jeg er så lykkelig lige nu. For at bruge så mange år og så meget energi på et projekt, som så bliver modtaget så godt, ja, det er fantastisk, siger hun glad. For tre år siden var et af de store pladeselskaber ude efter hende, men mavefornemmelsen bød hende at takke pænt nej. - Jeg ville ikke risikere at blive sat i bås og ikke kunne bestemme alt i min karriere selv, siger hun.

Vi skal være mere stolte af vores kultur
- Egentlig troede jeg, at jeg skulle være pianist. Men jeg fandt ud af, at noget af det mest fantastiske er at synge på sit eget sprog. Sangen kom simpelthen nær mit hjerte. Helene nyder at optræde i Japan, Canada og Europa på sit eget sprog. Hun synger ikke på engelsk. - I Japan har de en stærk kultur, og det betyder, at de tør være åbne over for min kultur, når jeg kommer med mine danske sange. Det kunne vi lære noget af i Danmark. Og generelt være så forankrede i og stolte af vores egen kultur, at vi kan være åbne over for andres.

Læs også:
Hun nyder at hjælpe