Husker du 1966?

Onsdag, 9. marts 2011
af Redaktionen
I næste uge står der 1966 som overskrift for ugens dvd i serien ”Husker du…?” Det var et forandringens år på godt og ondt med kulturrevolution, protestsange og spirende ungdomsoprør, mens Familie Journal bød på alt fra ægteskabsproblemer til eventyr. Få godbidder fra bladet her

Omvæltninger er kodeordet for det meste i 1966: I Kina skyder formand Mao kulturrevolutionen i gang og indleder sammen med sine rødgardister en brutal kamp mod alt, hvad der hører fortiden og den gamle verden til. Også i nabolandet Vietnam går det blo¬digt til, og den ameri¬kanske krig mod kommunismen har minimal folkelig opbakning og afføder demonstrationer såvel hjemme i USA som i resten af verden.

Protest for frihed
Ung¬domsoprøret er for alvor begyndt at røre på sig. I Danmark samles de unge, lang¬hårede beatniks ved Storkespringvandet i København til tonerne af protestsangerne Cæsar og Per Dich. Med de unges egne ord handler deres oprør om at være fri og ikke bundet af "arbejde, penge, ægteskab og børn". Også dansetrinene bliver mere løsslupne i årets danse¬dille, watusi, som demonstreres for den danseglade ung¬dom af instruktørerne Britt og Bo Bendixen.

Oprør i musikken
Og oprøret afspejler sig tillige i de interna¬tionale, musikalske klange: The Walker Brothers slår mørke toner an med "The Sun Ain't Gonna Shine Anymore", og Nancy Sinatra giver alt og alle et frigø¬rende spark bagi med "These Boots Are Made For Walkin'".

Start din dvd-samling nu
Gennem i alt 20 uger giver Fami¬lie Journal i samarbejde med DR læserne mulighed for at opleve eller genopleve vores nyere historie: "Husker du…" er 20 medrivende dvd'er, der med baggrund i DR's store arkiv viser en perlerække af dokumentariske, sjove og underfundige klip fra ind- og udland i 1960'erne og 1970'erne: Dvd'erne, som hver dækker et historisk år, koster 43 kroner stykket.

Af: Johan Isbrand

Se her, hvad der prægede Familie Journals sider i 1966