Jagten på fortiden

Mandag, 16. juni 2008
af Greta Johannsen
Man behøver ikke have en almindelig familie, selvom man hedder Jensen til efternavn. Charlotte Jensen er slægtsforsker og har fundet forfædre med brogede historier fra hele Europa
- Min familie har heldigvis altid gemt på billeder og minder, siger Charlotte Jensen. Foto: Karl Ravn
- Min familie har heldigvis altid gemt på billeder og minder, siger Charlotte Jensen. Foto: Karl Ravn

- For mig har det især været spændende at få mere at vide om kvindernes liv før i tiden. En af min tipoldemors søstre blev f.eks. skudt af en russisk korporal, der var indlogeret hos hende under Napoleonskrigene, siger Charlotte.
Charlotte Jensen er slægtsforsker og har kæmpet sig gennem alt lige fra gotisk skrift til jordemoderbøger i jagten på oplysninger om familien og forfædrenes færden. Hendes råd er, at man starter med at lave en anetavle med de forfædre og formødre, som man kender til.

Døde i barselssengen
- For omtrent 250 år siden blev en af mine tipoldemødre, Malene Larsdatter, gift med en enkemand, der var 30 år ældre end hende. Hun var kun 16 år og døde året efter i barselsseng.
Charlottes svenske oldemor fik et uægte barn, og i sagsakterne omkring faderskabssagen fandt hun en regning for dåben.
- Sådan nogle oplysninger er guld værd, når man vil vide mere om livet dengang, og især kende noget til det sociale liv. Min slægt nedstammer fra husmænd og bønder, som det gælder for rigtig mange danskere.

OM CHARLOTTE

Charlotte Jensen er magister i folkeminder og slægtsforsker på hobbyplan. Hun har skrevet bøger om emnet og holder desuden foredrag om slægtsforskning.

Find dine forfædre
Men hvordan kommer man overhovedet i gang med slægtsforskning? Charlottes første og bedste tip lyder:

- Snak med de gamle i familien. De bærer tit på nogle erindringer, og måske har de også papirer, der kan fortælle en hel historie i sig selv. Nogle gange må man lede skuffer og skabe igennem. I det hele taget er slægtsforskning noget, der kan bringe en familie sammen i jagten på fortiden.

Læs mere om Charlotte Jensen og slægtsforskning her