Jane Aamund: Jeg leger mig fri for smerter

Mandag, 1. november 2010
af Redaktionen
Når smerterne er allerværst, så tænker Jane Aamund tilbage på dejlige stunder i sit liv. Det kom der bl.a. erindringsbogen ’’Dengang det var sjovt’’ ud af. Nu har hun atter begået en roman, der hedder ’’Øjebliksbilleder’’
Foto: Britt Lindemann
Foto: Britt Lindemann

Vind

Se her, hvordan du kan vinde Jane Aamunds nye bog "Øjebliksbilleder"

Af: Britt Lindemann

Det er morgen i huset på bakken, der ligger med udsigt over havnen i Lemvig. Klokken er seks, og Jane Aamund er oppe. Hun har vænnet sig til kun at sove tre timer i træk - så vækker smerterne hende. Siden 1995, hvor Jane Aamund fik kræft i mundhulen, og man fjernede en del af ganen, har hun levet konstant med store smerter pga. stråleskader.

Går tilbage i tiden
Jane Aamund har fundet sin egen teknik til at holde smerten og angsten stangen: Hun visualiserer, dvs. forestiller sig noget i sine tanker. - Jeg går i tankerne ind i et "barndomsrum", f.eks. et sommerhus, jeg engang har været i. Jeg går ind ad døren og ser mig omkring. Hvad er der i rummet? Jeg ser nøje på tæppet på gulvet, på møblerne. Dér er en kommode, jeg åbner skufferne. Det er en leg. Jeg har ingen scrapbøger, og jeg har aldrig skrevet dagbog. Det behøver jeg ikke, jeg skruer simpelthen bare tiden tilbage og husker, fortæller Jane.

Skrev for at grine
Jane Aamund, 74 år, fortæller, at hun er ved at være kommet over al den virak, der var omkring bogen "Dengang det var sjovt", som hun udgav i foråret. Det er en erindringsbog om de år, hun arbejdede som journalist på "Berlingske Tidende". Den blev skrevet, mens hun følte sig frygtelig ensom og savnede sine børn og børnebørn, der bor i København. - Jeg var nødt til at skrive noget, jeg kunne grine af. Og jeg kommer i godt humør, når jeg tænker tilbage på gamle kolleger og alle de sjove mennesker, jeg har mødt i mit liv som journalist, siger hun.

Til København og børnebørnene
Siden har hun købt en dejlig, lille lejlighed i København. Jane fortæller glad, at hun glæder sig til at indrette sin nye københavnerlejlighed. - Jeg skal også spille klaver, danse til tangomusik i min stue og for sjov læse mere spansk. På spansk, tysk og fransk høres min talefejl næsten ikke, så fremmedsprog er en slags frihed. I København skal jeg også høre koncerter. Og være meget mere sammen med mine børnebørn, siger Jane Aamund. De er en drivkraft til at holde sig i live - for hun vil følge dem vokse op.

Læs også:


Velvære hjalp i
kampen mod
utroskab

Ester Brohus
gør tingene på
sin egen måde

Maria Hirse:
Sådan er
mit liv