Janne ramt af kræft, da hun var gravid

Mandag, 10. november 2014
af Kurt Balle Jensen foto: Jørgen Ploug
Janne Kruse var i syvende måned med sit andet barn, da hun blev ramt af aggressiv brystkræft. Fødslen måtte sættes i gang to måneder før tid, men i dag er alt godt i den lille familie

Da Janne Kruse ventede sit andet barn, oplevede hun på sin helt egen måde moderinstinktet give kræfter, da hun havde mest brug for det. Behovet for at være sammen med hendes to små piger gav hende både livskraft og viljestyrke.

Baggrunden var barsk: Janne var langt henne i graviditeten og glædede sig til at blive mor for anden gang, da hun fik konstateret aggressiv kræft. Mens livet voksede i hende, spillede døden pludselig med i hendes og hendes mands tilværelse.

- Men sådan ville vi ikke tænke. Vi var nødt til at være fokuseret på fremtiden, siger Janne, og hendes mand, Ole, nikker:

- Tankerne var der selvfølgelig, men jeg fandt hurtigt ud af, at det slet ikke gik at tænke på den måde.

Læs også om Randi, som har haft brystkræft og nu rådgiver andre

Tag imod den hjælp, du kan få

Og det gik godt. I dag er Mille, som Janne dengang ventede, 4 år og en glad pige. Det samme er hendes storesøster Julie på 6, og den lille familie er for længst kommet videre efter den voldsomme periode, hvor de skulle finde alle ressourcer frem for at klare det. I dag ved de, at andre kan bruge deres historie, og Janne har også et budskab, hun gerne vil have ud:

- Sig ja til de tilbud, Kræftens Bekæmpelse giver om rådgivning og samtaler. Jeg troede ikke, jeg havde behov for det, men det havde jeg, siger Janne, der også håber, at hendes historie kan få flere til at støtte kampen mod kræft.

Janne er 38 år og erhvervskonsulent i Vejen, og Ole er 39 og beskæftiget med salg og marketing i byggeriet. Alt så lyst ud, da de for godt fire år siden ventede deres barn nummer to. Men da Janne var i syvende måned med Mille, mærkede hun en knude i det ene bryst.

Janne havde brystkræft, og det havde bredt sig til lymferne. Hun skulle så hurtigt som muligt i behandling, og derfor skulle fødslen sættes i gang.

-Det var den næstmest aggressive cancer, jeg havde fået, og barnet skulle fødes almindeligt. Barnet fik lungemodnende medicin, og en uge efter, at canceren var konstateret, blev fødslen sat i gang, og Janne fødte Mille.

Læs også om Karina, som blev mor trods alle odds

Det var et barsk forløb

- Fordi hun var født to måneder for tidligt, blev jeg indlagt med hende på børneafdelingen på Kolding Sygehus. Samtidig blev jeg scannet for, om kræften havde bredt sig, hvorefter jeg begyndte at få behandlinger med kemo på Vejle Sygehus. Det var voldsomt, men jeg kan huske, at jeg følte en fantastisk styrke: Det her ville jeg klare. Jeg havde nu to små piger og min mand, og jeg skulle nok komme igennem min sygdom.

Efter en måned kom Janne og Mille hjem, og familien var samlet. Janne fik fortsat kemo, og efter otte omgange blev hun opereret og fik fjernet både noget af det ene bryst og 20 lymfeknuder. Efter operationen fik hun yderligere 30 strålebehandlinger.

I dag er Janne for længst kræftfri, og familien kan se tilbage på et barskt kapitel.
- Det er jo sådan noget, et forhold bliver stærkere af, hvis det holder, bemærker Ole.


Psst! Kunne du tænke dig at få fingrene i Familie Journals hæfter med lækre Lavkarbo-opskrifter? Køb dem som PDF i Familie Journals shop!

Kun 20,- per stk.