
Tour de France er atter over os som en af det helt store, sommerlige tv-traditioner. På TV 2 står Dennis Ritter som kommentator i spidsen for det hold, der dækker begivenheden. Og de får assistance på etaperne af cykeleksperterne Christian Moberg og Emil Vinjebo. Endvidere har de danske Tour-fans foran tv-skærmene dagligt glæde af Stine Bjerre Mortensen, der er vært på ”AftenTour”, hvor den tidligere cykelrytter Lars Bak gør hende selskab.
Hvad er i dine øjne det smukkeste ved cykelsport?
– Først af alt vil jeg fremhæve det unikke, at løbene ikke er hensat til en arena. De foregår ude i landskabet eller i samfundet, om man vil. Og så må man ellers leve med de forhold, der præsenterer sig det pågældende sted. Det betyder, at landskaberne, underlaget og geografien hele tiden skifter. Når vi specifikt taler om Tour de France, befinder vi os hver dag på et nyt sted, der har sit eget særpræg og sin egen historie. Det faktum, at sporten foregår midt i Guds frie natur, bringer den på sin vis tættere på vores liv og hverdag. En anden ting, der for mig gør sportsgrenen særlig, er personkredsen. Jeg har endnu til gode at møde et usympatisk, krukket eller ondskabsfuldt menneske i cykelsportens verden. Måske spiller det ind, at cykling er en gammel arbejdersport, og at rytternes lønninger stadig er beskedne sammenlignet med de vilde millionkontrakter, vi ser inden for fodbold.
Var det en barnedrøm for dig at blive sportsjournalist?
– Nej. Sport var en interesse for mig i min barndom, og når vi drenge spillede fodbold, var det altid mig, der kommenterede. Men selv om jeg gjorde mit bedste for at lyde som Svend Gehrs, var det aldrig et mål for mig at formidle sport professionelt. Oprindelig ville jeg faktisk være offentlig anklager og begyndte derfor at læse jura. Og da jeg i stedet valgte at slå ind på journalistikkens vej, var det klassisk nyhedsjournalist, jeg drømte om at blive. Det er også det, der har været mit primære erhverv siden 2016, hvor jeg blev ansat på TV 2 News. Jeg bliver så ”udlånt” til sportsredaktionen hvert år i forbindelse med Tour de France. Jeg har dækket turen siden 1998 – først for DR og siden for TV 2. Det har været en sand fornøjelse, og sidste år kunne jeg fejre sølvbryllup med løbet.
Hvem inspirerer dig?
– Her er det min ven og kollega Rolf Sørensen, som desværre for nylig sprang fra som kommentator på Tour de France i år, der kommer ind på lystavlen som den første. Vi har et venskab på trods, for vi er så forskellige, som man kan være. Men Rolf er et helt igennem positivt menneske. Jeg har aldrig hørt ham tale dårligt om nogen. Så holder han hellere sin mund, hvis han føler, at han er blevet trådt over tæerne. Han udmærker sig også ved at være ubekymret og ustresset. Hans væremåde har fået mig til at filosofere over, hvordan jeg selv gebærder mig, og øve mig i kun at udsende positiv energi.
Hvilken kulturoplevelse har gjort indtryk på dig for nylig?
– Jeg besøgte for få uger siden Valdemars Slot, der som bekendt har været centrum i en familiestrid, og som nu er genåbnet som kunstmuseum. Det gjorde indtryk at se rummene i det gamle, smukke kongeslot fyldt med moderne kunst. Det er blevet til en slags Louisiana på Tåsinge, og jeg håber, det bliver en succes.
Hvad har været højdepunktet i din karriere?
– Da Tour de France rundede Danmark i 2022, fik jeg lov til at være vært for holdpræsentationen i Tivoli. Begivenheden blev fulgt af tv-seere i hele 190 lande. Det var en mangeårig drøm, der ved den lejlighed gik i opfyldelse for mig, og som jeg dermed kunne sætte flueben ved.
Du skal være medlem for at gemme denne artikel. Medlemskabet giver ubegrænset adgang til alt indhold.