Kære Puk
Skal fotos af hans kone stå fremme?
Rundt omkring i landet er der hos de fleste børn sommerfugle i maven. Det er der også hos Zander Kofoed Pedersen, som netop er begyndt i 0.B på Katrinebjergskolen i Aarhus.
Zanders nye klasse er en Nest-klasse, og det er en klasse hvor de bruger en ny måde til at få børn med brug for specialundervisning til at trives fagligt og socialt.
Hjemme hos Zander er de glade og taknemmelige for det nye skoleprogram, som skal testes i 0.B de næste 10 år. – Det betyder alt. Det føles som at vinde i lotto for mig, at han er kommet i en Nest-klasse, siger Zanders mor, Elise Marie Pedersen.
Det fortæller DR Nyheder onsdag den 10. august 2016.
Læs også: Sara vil være den bedste
I en Nest-klasse er der altid to lærere. Ud af 16 elever har fire autisme. Resten er børn helt uden diagnose eller særlige behov. Der er fokus på ro og faste rammer.
Zander har infantil autisme. - Det er svært for alle børn, men for Zander er det rigtig, rigtig svært. Han kan blive frustreret og ked af det, og han har svært ved at komme ud af det igen, forklarer Elise Marie Pedersen.
Men med forsøgsklassen kan han få lov til at gå i en helt normal skole.
Læs også: Familie Journal vandrer på Hærvejen
Zander kunne først tale, da han var fire år. Men siden har han lært meget, og han kan nu læse bøger på niveau med et barn fra 3. eller 4. klasse.
Med forsøgsklassen, hvor der er andre børn uden autisme, kan han få lov til at gå i en helt normal skole, og det vil give ham bedre mulighed for at få udfordringer, som kan udvikle ham på den bedste måde fagligt og socialt.
Selv om Elise Marie er glad og taknemmelig for den nye klasse, så er hun også klar over, at det ikke er et vidundermiddel. Der er mange udfordringer i Zanders hverdag, som der skal kæmpes med og håndteres, og som Nest-klassen ikke kan fjerne.
- Om et halvt år vil jeg gerne kunne sige, at det var en god start. At det kører, at han er sikker og tryg, og at han ikke har ondt i maven, når han skal ud af døren, siger hun.
Læs også: Anna-Emilie er den yngste i 100 år