Når hjerterne svigter

Mandag, 7. juli 2008
af X
Flere gange har alvorlige hjerteproblemer været tæt på at koste ægteparret Kirsten og Kenneth Christensen livet. De har begge gennemgået alvorlige hjerteoperationer, men lever nu et normalt liv
Foto: Torkel Dyrting
Foto: Torkel Dyrting

I 1994 fik Kirsten konstateret en alvorlig hjertesygdom.
- Efter mange undersøgelser opdagede man, at jeg led af en medfødt hjertesygdom, og at det blev nødvendigt med en dobbelt bypassoperation, hvis jeg skulle overleve.

Hjerternes kamp
Efter operationen fik Kirsten et normalt liv igen. Men bare tre år senere var det Kenneths hjerte, der stod for skud. Derfor fik han pacemaker, som han levede med i fire år, hvorefter pumpefunktionen pludselig begyndte at svækkes. Kenneth var døende, og hans eneste redning var et nyt hjerte.
- Det er den eneste gang, vi talte om risikoen for at dø fra hinanden, fortæller Kenneth, som havde stået på venteliste i fire måneder, da der skete der en voldsom forandring af hans tilstand.
- Pludselig kunne Kenneth knap nok trække vejret. Jeg skyndte mig at køre ham til Rigshospitalet, hvor de straks kunne se, at Kenneth var ved at dø, fortæller Kirsten.

Mere mellem himmel og jord
To døgn senere vågnede Kenneth med et kunstigt hjerte, som holdt ham i live indtil den store opration 3 måneder senere. Da han endelig fik et nyt hjerte oplevede han, at kroppen forsøgte at udstøde det. I februar 2002 var han dog tilbage på arbejdsmarkedet efter et par medicinjusteringer. Nu lever Kirsten og Kenneth omsider et rimelig normalt liv, også selvom om Kirsten, for det ikke skal være løgn, blev ramt af en blodprop i 2006 og atter var tæt på at miste livet.
- Vi tager ikke mere livet for givet, så når vi beslutter at gøre noget bestemt, udsætter vi det ikke, siger Kirsten og fortsætter - Jeg tror på, at der er mere mellem himmel og jord, end vi ved. Det må der være, siden Kenneth og jeg stadig er her.

Af Erik Pedersen

Læs mere om hjertesygdomme på www.hjerteforeningen.dk