Nu smiler Anja igen

Mandag, 8. december 2008
af Redaktion
Anja kunne ikke bare sidde i sin lejlighed og vente på, at kommunen fandt ud, hvad der skulle blive af hende. Hun fandt i stedet selv et deltidsjob og får nu Familie Journals julekurv.
Foto: Torkel Dyrting
Foto: Torkel Dyrting

Der er ikke nogen grund til ikke at smile. Det er Anja Christensens motto. Hun smiler faktisk også det meste af tiden, og det er der en vældig god grund til.

Beviste at der var brug for hende
I mange år har Anja været parkeret i en lille lejlighed på socialhjælp. Det var ryggen, det var galt med. Anja kunne ikke klare et fuldtidsjob, så da sygedagpengene holdt op, var der kun socialhjælp tilbage. Men en dag besluttede Anja sig for at bevise, at der også var brug for hende. Og hun fik ret. Derfor har hun fået Familie Journals julekurv som en påskønnelse for sit gåpåmod og stædighed i kampen for at få et godt liv.

Måtte ikke blive skannet
- Da jeg var 15, havde jeg fritidsjob i et bageri. Her gled jeg og slog halebenet. Det gjorde temmelig ondt, men jeg gik ikke til lægen med det, fortæller Anja.
- Da jeg var 25 år, fik jeg pludselig et voldsomt knæk i ryggen. Overbelastning, sagde lægen og sygemeldte mig. Jeg spurgte, om jeg ikke skulle skannes, så man kunne finde ud af, hvad der egentlig var sket, men det var ikke nødvendigt. Smerterne gik ikke væk, men blev værre, og hun blev fyret fra sit job i forretning pga. for mange sygedage.

Havde en diskusprolaps
Endelig i 2006 efter otte års kamp blev Anja skannet. Billederne viste, at hun havde en diskusprolaps i ryggen.
- Ingen havde villet skanne mig før, fordi mine smerter ikke passede sammen med en diskusprolaps. Jeg fik en masse medicin og nogle øvelser, jeg skal passe. Og så måtte jeg bare søge pension. Kommunen skulle finde ud af, hvad jeg kunne få af hjælp, men efter halvandet år var det stadig ikke afklaret. Jeg kunne så kun sidde i min lejlighed og vente, fortæller Anja.

Fik noget at stå op til
En dag så Anja så tilfældigvis en annonce: El-Giganten i Glostrup søgte en medarbejder til kassen 15-20 timer om ugen. - Det var vigtigt for mig at bevise, at jeg kunne tjene mine egne penge. Jeg fik job i kasselinjen. Jeg var rigtig glad, for nu havde jeg fået noget at stå op til. Knap et år efter er Anja stadig i El-Giganten. Hun er blevet ansvarlig for sin egen afdeling i forretningen, og hun arbejder lidt flere timer end de 15, hun begyndte med.
- Jeg vil altid skulle bruge smertestillende medicin, men jeg har fået et liv igen. Det er det allervigtigste.

Af Greta Johannsen